СЛЕД СВАТБА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Жени Лечева представи и първата си книга

  • 0
  • 120 преглеждания

В книжарница „Ирисите“ – Копривщица на 29 декември 2018 г. бе представен детският роман на Жени Бечева „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“. Премиерата уважиха собственикът на „Ирисите“ Кети Кирова, Генчо Герданов – кмет на Община Копривщица,  Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, приятели на семейство Лечеви, педагози от СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“, граждани. Тук бяха съпругът на Жени – китаристът Иван Лечев и синът им Константин.

Директорът на издателство „Захарий Стоянов“ и литературен критик Иван Гранитски говори за достойнствата на романа. Той припомни думите на Самюел Марше: „За децата трябва да се пише като за възрастни, само че по-добре“. И подчерта, че най-труден жанр е литературата за деца и юноши, защото те имат много въображение, богата фантазия, чувствителни са, затова винаги усещат фалша, скуката. Те живеят в свой свят, който ние, възрастните, често не разбираме. Понякога възрастните грешат и се карат на децата, че си измислят. Иван Гранитски подчерта, че авторката Жени Лечева е и илюстратор на книгата, а художественото оформление е дело на Александър Нишков.

Това е една вълшебна приказка, а главният герой е Косьо – синът на Жени и Иван Лечеви. Романът е написан с добри послания. Те са поднесени по фин начин, чрез примерите детето се възпитава в добро, в храброст, великодушие, добротворство. Авторката сърдечно благодари на уважилите събитието, както и на Кети Кирова. Изрази надежда книгата да се хареса на читателите. Мечтите трябва да се преследват, подчерта Жени Лечева, защото ако се откажеш, може най-голямата мечта да е на една крачка от теб, зад ъгъла. Това е нещото, което я е провокирало да напише тази история, сподели тя и прочете откъс от романа.

Кунка Неделева благодари, че първото представяне на „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина“ извън столицата се състоя в Копривщица. Тя дари картина с родния дом на Димчо Дебелянов на авторката на детския роман с посланието да краси стените на техния бъдещ дом в Копривщица. В отговор Жени Лечева подчерта, че Копривщица е любим за нея град и не случайно тук стана и тяхната сватба.

Авторката благодари на своя съпруг Иван Лечев за любовта и подкрепата му, на Александър Нишков за искреното му приятелство, на Румен и Силви Калчеви и възможността да се потопи в прекрасна творческа атмосфера, на майка си Екатерина, която я въвежда в магията на изобразителното изкуство, на Юлия Малинова, Иван Гранитски, Стефан Чурчурлиев и печатница „Акцент 96“ и на сина Константин, от който започва всичко…

В Чавдар спазиха местна традиция
Prev Post В Чавдар спазиха местна традиция
141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Пирдопчани отбелязаха зимния Ден на града с традиционното шествие до паметните места
Next Post 141 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Пирдопчани отбелязаха зимния Ден на града с традиционното шествие до паметните места
Related Posts

Leave a Comment: