В Чавдар спазиха местна традиция

  • 0
  • 151 преглеждания

На 6 януари православната църква чества деня на Богоявление, по-известен у нас като Йордановден. В храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар и тази година беше отслужена тържествена света литургия от отец хаджи Недко Бръмбаров.

Много жители и гости на общината още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом, за да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и за цялото си семейство през настоящата година. За пожелалите да бъдат прочетени имената им за здраве от свещеника, той направи това по време на водосвета.

Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси всички присъстващи със светената вода, за да са свежи като здравеца и „бистри” през новата година. След добрите благопожелания на свещеника към чавдарчани и техните гости, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление. Обичаят символизира пречистването на божия служител със светена вода и е подобен на кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан в Йерусалим. Изпълнява се от младо момче или зрял мъж. Да спази старата традиция тази година честа имаше Григор Даулов от общинската администрация. Той поля главата на свещеника със светена вода, а след това го надарува, както повелява обичаят. Отец Недко Бръмбаров благодари на миряните и на тези от чавдарчани, които го зарадваха със скромен подарък. След това Църковното настоятелство покани посетителите на храма на скромна трапеза.

Четирима се бориха за кръста в с. Антон
Prev Post Четирима се бориха за кръста в с. Антон
СЛЕД СВАТБА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Жени Лечева представи и първата си книга
Next Post СЛЕД СВАТБА ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Жени Лечева представи и първата си книга
Related Posts

Leave a Comment: