СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА Чества Възнесение Господне

  • 0
  • 136 преглеждания

Във вечерните часове на 16 май и през целия ден на 17 май, най-известното в района изворче – Спасовото кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, и близкият до него параклис „Свето Възнесение Господне“, бяха посетени от стотици жители на града и от съседните общини. Имаше черкуващи се от Пирдоп, Челопеч, Мирково, Антон.

На Спасовден лековитият извор е сред най-почитаните в Средногорието. Легендата разказва, че той е получил името си още във времето на завоеванието на котловината от османските поробители, когато с неговите води се измил раненият защитник на крепостта Голеш войводата Спас.

Предстоятелят на храма архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествената света литургия и благослови миряните и гостите на параклиса, запалили свещи за упокой душите на починалите си близки. Пет овце бяха жертвани за традиционния корбан, приготвен от екип майстори на вкусните гозби. Две от тях са дарение от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станко Метанов, две са закупили работещите в общинската администрация, а за една средства са събрали педагозите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с директор Нели Стефанова, каза свещеникът.

След черкуването си в параклиса посетители на храма се отморяваха под сенките на дърветата или в специално издигнатите тенти, шатри и палатки на трапеза със скара и пиво, сладкиши и други лакомства сред природата в хубавото време.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, пред Европейския минен и бизнес форум 2018
Prev Post Проф. дтн инж. Цоло Вутов, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, пред Европейския минен и бизнес форум 2018
Първи национален форум за енергийното образование в България
Next Post Първи национален форум за енергийното образование в България
Related Posts

Leave a Comment: