Първи национален форум за енергийното образование в България

  • 0
  • 103 преглеждания

На 14 май в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе първи Национален форум „Енергийното образование в България. За енергийно възпитание, образование и култура“. Събитието беше организирано от Стопанския факултет на Алма Матер и от Индустриален клъстер „Средногорие“, и е част от официалния календар на Майските дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сред акцентите в програмата бяха актуалното състояние на бизнес-инициативите за връзки с образователните институции, както и представянето на успешни партньорства между образователни институции и потребители на кадри в енергийния отрасъл и включването на образователни акценти в енергийната стратегия и политика на Република България.

В официалното откриване на форума се включиха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, председателят на Германо-българската индустриална и търговска камара и изпълнителен директор на „Аурубис България“ Тим Курт, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Минно-геоложкия университет проф. д-р инж. Любен Тотев, зам.-ректорът на Технически университет – София проф. д-р инж. Иван Кралов, кметът на Община Панагюрище инж. Никола Белишки, изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Средногорие“ инж. Николай Минков и деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. д-р Теодор Седларски. Поздравителен адрес към участниците в конференцията изпрати министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която не успя да се включи в работата на форума заради участието си на Атомекспо.

В първата панелна дискусия се включиха бизнес-лидери от водещи енергийни, технологични и индустриални компании – Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на „Шел България“, Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ за България, Йонуц Фаркаш – управител на „Шнайдер Електрик България“,  Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“,  и др.

Представителите на бизнеса разказаха за успешните си партньорства с начални, средни и висши училища на регионално и национално равнище. Те определиха енергийното образование като основен фактор в решаването на ключовите обществени предизвикателства – устойчивото развитие, конкурентоспособността на националната икономика и развитието на енергийния отрасъл. Бизнес-лидерите се застъпиха за повече активност от страна на преподаватели, студенти и ученици, препоръчаха включването на повече обучение по чужди езици в програмите, интеграция на най-новите технологии в образователния процес, подобряване на достъпа до образование и обединяване на усилията на бизнеса и образователните институции за развитие на обучителните програми.

Модератор на втората панелна дискусия беше Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. В сесията участваха Теодосий Теодосиев, преподавател по физика в ПМГ,,Никола Обрешков“ в гр. Казанлък, Бистра Кирова – директор на Музейко, доц. д-р Павел Павлов, зам.-ректор по научноизследователска дейност на МГУ „Св. Иван Рилски“, проф. д-р инж. Валентин Колев, декан на Електротехнически факултет в ТУ – София и др.

В конференцията се включиха представители на енергийни и ютилити компании, на университети и средни училища, както и експерти от различни области на енергийния отрасъл.

СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА  Чества Възнесение Господне
Prev Post СПАСОВОТО КЛАДЕНЧЕ В ЗЛАТИЦА Чества Възнесение Господне
ТЕНИС НА МАСА  Пирдопчани запазиха четвъртото място в Югозападна група „В“
Next Post ТЕНИС НА МАСА Пирдопчани запазиха четвъртото място в Югозападна група „В“
Related Posts

Leave a Comment: