СПЕЦИАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ В ЗЛАТИЦА Дискутираха ремонта на ул. „Розова долина“

  • 0
  • 119 преглеждания

На 11 март специалистите от общинската администрация в Златица Иванка Червенкова, Иванка Ангелова, Мариета Михова и Светла Панайотова – представител на фирма „Технострой България“ – изпълнител на проекта за рехабилитация на уличната мрежа в града, проведоха среща с живеещи на ул. „Розова долина“. В нея участва и общинският съветник инж. Магдалена Иванова – кмет на общината в предходния мандат, през който е започнато изпълнението на строителните дейности. Малко по-късно в дискусията се включи и кметът инж. Стоян Генов.

Основна тема на разговорите, в които участваха четиринадесет златичани, живеещи на улицата, бе каква настилка да се положи на тротоарните пространства. Проектът включва преасфалтиране и на улиците „Софийско шосе“ и „Владислав Варненчик“. Средствата са около 1 млн. лв., и не се предвижда рехабилитация на тротоарите, а само полагане на бордюри и асфалт по пътните платна. Живеещите на ул. „Розова долина“ изразиха категорично желанието си тротоарните пространства да бъдат с трайно покритие – плочки или асфалт. И в никакъв случай не се съгласиха за тази цел да се използва землена маса или стара натрошена асфалтова настилка.

Димитър Харалампиев и други участващи в срещата емоционално и настоятелно пожелаха да чуят от специалистите как ще се реши проблемът, за който не са предвидени средства. Заявено бе, че при изваждането на старите бордюри работниците на фирмата не са били прецизни. На много места е разрушено съществуващото до преди започването на строителните дейности покритие от асфалтова смес на тротоарите.

Срокът за изпълнение на проекта е двеста дни и в момента, поради зимния сезон неговото изпълнение е преустановено до възстановяването му в подходящи климатични условия. Г-жа Панайотова посочи, че не на цялата тротоарна площ е имало асфалт, което е документирано. И пожела да се постигне съгласие с хората каква настилка да се положи на тротоарите при продължаване на работата. Тя увери, че това, което е заложено по проекта е изпълнено. Остават някои довършителни дейности, като снижаване на бордюрите пред входовете на всеки имот и в подходящо време асфалтиране.

Жителите на района обаче заявиха, че при строителните дейности се създава хаос с натрупването на земни маси и строителни материал, които затрудняват паркирането на автомобилите пред домовете на техните собственици. За тази цел се използват съседните улици, което също е сериозен проблем. И настояха депата за строителни материали да бъдат регламентирани от общината и да се обезопасят. Дадоха пример с купчината насипи на кръстовището на ул. „Богдан“ и „Васил Петлешков“, която е пречка за движението на превозни средства.

Инж. Магдалена Иванова обясни, че средствата по проекта са били недостатъчни за цялостна рехабилитация на улица „Розова долина“, защото включва и главните улици на Златица, които също се нуждаят от ремонт. Преди време от общината е било обещано да се закупят плочки и да се завършат тротоарите на тази улица, каза тя. И призова да не се създава напрежение.

Представителите на ОбА отново заявиха, че целта на срещата е да се постигне разбирателство и консенсус. Кметът инж. Стоян Генов заяви, че се търси трайно решение на проблема и общината ще предприеме необходимите стъпки за удовлетворяване искането на хората. Той гарантира, че с финансистите в общината ще се прегледа бюджетът, за да се прецени какви резерви има за удовлетворяване искането на гражданите. По време на разговорите, които на моменти преминаха и на по-висок тон, се поставиха въпроси за наклона на улиците и оттичането на дъждовните води, за запушването на някои от шахтите с баластра и др.

Малко по-късно инж. Стоян Генов, Светла Панайотова и живеещи на улица „Розова долина“ се запознаха на място с обекта. Видя се, че в някои участъци положената настилка от баластра е неравна, а на други поставените вече бордюри са компрометирани. Представителят на фирмата изпълнител гарантира, че бордюрите ще бъдат стабилизирани отново към терена. Постигнато бе съгласие да се разгледа изпълнението на проекта на сесия на ОбС и да се предвидят средства за поставяне на трайна настилка на тротоарните площи.

В ОБЩИНИТЕ ЧАВДАР И ЧЕЛОПЕЧ  Спряха достъпа до туристически обекти
Prev Post В ОБЩИНИТЕ ЧАВДАР И ЧЕЛОПЕЧ Спряха достъпа до туристически обекти
НАЙ-ВИСОКИТЕ КУКЕРИ В БЪЛГАРИЯ  Гостуваха в Община Чавдар за Сирни Заговезни
Next Post НАЙ-ВИСОКИТЕ КУКЕРИ В БЪЛГАРИЯ Гостуваха в Община Чавдар за Сирни Заговезни
Related Posts

Leave a Comment: