НАЙ-ВИСОКИТЕ КУКЕРИ В БЪЛГАРИЯ Гостуваха в Община Чавдар за Сирни Заговезни

  • 0
  • 90 преглеждания

На 7 март на площад „Васил Левски” в Община Чавдар бяха множество жители и гости на селото, които присъстваха на Деветия карнавал, преминал под мотото „Кукери на гости в Чавдар”. В него участие взеха членове на клубове от градовете Радомир, Баня, Община Карлово, както и от селата Отец Паисиево, Мирково, село Лесново, Община Елин Пелин.

Участниците в карнавала показаха пред чавдарчани многообразие на кукерски маски, а гласът на звънците прогони злите сили от селото.

Дефилето на кукерските клубове започнаха представителите на град Радомир, квартал „Върба” от читалище „Христо Ботев”.  Постепенно най-характерното за обичая Сирни Заговезни в своя край показаха и останалите клубове. Самодейците бяха скрити зад огромни и страшни маски, олицетворяващи дявол, бик, мечки и различни митични същества. Най-впечатляващо за публиката беше и шумът на чановете и звънците на кукерите. Интерес предизвикаха най-високите кукери в България, дошли в село Чавдар от село Отец Паисиево, област Пловдив. Всеки един състав беше представен от водещата на празника „Кукери на гости в Чавдар” Панка Илиева, които говори за задачите на клубовете, за традицията, която спазват, техните награди и отличията. Четиригодишният Иван Сеизов разказа за легендата на кукера и си заслужи аплодисментите на публиката.

Индивидуалните участници Иван Сеизов, Йоана Матеева, Габриела Мишева, Кристиян Николов, Илиян Лазаров, Иван Байловски, Иван Иванов и Маринела Георгиева, предрешени като Пролетта, Неродена мома, кукери, бяха отличени от кмета на общината Григор Даулов.

Г-н кметът благодари за прекрасния празник, който сътвориха гостите, като пожела догодина всички отново да бъдат тук на следващия кукерски карнавал в Община Чавдар. Парични награди и плакети имаше за всички гостуващи групи. Награди получиха и най-малките участници от техните състави. В последвалото народно веселие на хорото се наловиха домакини и кукери. Организаторите обещаха догодина празникът да бъде още по- впечатляващ, за да се съхраняват традициите за идните поколения.

СПЕЦИАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ В ЗЛАТИЦА  Дискутираха ремонта на ул. „Розова долина“
Prev Post СПЕЦИАЛИСТИ И ГРАЖДАНИ В ЗЛАТИЦА Дискутираха ремонта на ул. „Розова долина“
ОБЕЩАНО И ИЗПЪЛНЕНО!  Читатели и приятели на вестник „Регион” подкрепиха инициативата на Инър Уийл клуба в Пирдоп
Next Post ОБЕЩАНО И ИЗПЪЛНЕНО! Читатели и приятели на вестник „Регион” подкрепиха инициативата на Инър Уийл клуба в Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: