Сто и четири години безсмъртие

  • 0
  • 112 преглеждания

Изминаха 104 години от гибелта на поета-воин Димчо Дебелянов – свиден син на Копривщица. На поклонението на гроба му, организирано от Дирекция на музеите, намиращ се в двора на църквата „Свето Успение Богородично“ в града, бяха кметът Бойка Дюлгярова, родственици на поета, директорът Пенка Кривиралчева и заместник-директорът Теодора Цоловска на СУ „Любен Каравелов“, педагози и ученици, директорът Кунка Неделева и музейни специалисти от Дирекция на музеите, председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов и читалищни работници, граждани.

Духовият оркестър на учебното заведение, под диригентството на Валентин Петков, изпълни военни маршове, а  Делка Гугова, Рени Пачева и Пенка Кунчева от Дирекция на музеите поднесоха на присъстващите литературен рецитал по стихове на поета.

Отбелязваме 104 години на почит и преклонение пред житейския подвиг  и таланта на един от най-значимите творци на България, отбелязаха музейните специалисти и припомниха събитията на Южния фронт край градчето Демирхисар по време на Първата световна война, при които загива подпоручик Дебелянов. И днес поетът - символист живее във всеки от нас. Нека всички ние с гордост и признателност носим в сърцата си съкровената Димчова поезия и безсмъртния му подвиг, призоваха пазителите на историческата ни памет.

Почетена беше паметта на Димчо Дебелянов с едноминутно мълчание и падане на колене. На паметника бяха поднесени цветя от кмета на Община Копривщица, колектива на Дирекция на музеите, читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“,  родственици и общественици.

Водещи публикации, свързани с „Аурубис България“
Prev Post Водещи публикации, свързани с „Аурубис България“
ВЕЛОКРОС В КОПРИВЩИЦА   За 177 години от рождението на Георги Бенковски
Next Post ВЕЛОКРОС В КОПРИВЩИЦА За 177 години от рождението на Георги Бенковски
Related Posts

Leave a Comment: