СТО И ТРИДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТИНА МОРФОВА Отбелязаха пирдопчани пред нейния паметник

  • 0
  • 114 преглеждания

На 31 май служители от общинската администрация и представители на клуба на пенсионера и на дружеството на инвалидите в града, си припомниха за Българския славей – оперната певица Христина Морфова, загинала на 1 юни 1936 г. край гр. Пирдоп. На мястото на нелепата й гибел през 1955 г. по инициатива на нейната корепетиторка Людмила Прокопова е издигнат бюст-паметник.

Пирдопчани са единствените, които в 130-та годишнина от рождението на Христина Морфова си спомнят за оперната прима, която прослави България по света и е първата хабилитирана българка, която преподава в Пражката консерватория, каза секретарят на общината Николина Божкова. Тя говори за житейския път на Българския славей, извел я до върховете на оперното изкуство и за нейното място в българската музикална съкровищница. Със сведени глави и едноминутно мълчание присъстващите изразиха почитта си към великата певица. Пред паметния знак на Христина Морфова цветя поднесоха кметът на общината Ангел Геров и председателят на ОбС инж. Мария Шентова, членове на пенсионерския клуб и дружеството на инвалидите.

Малко по-късно, повод предстоящия 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, представителите на общината участваха и в поклонението пред паметта Ботевия четник Димитър Ночев. За героя, участвал във всички боеве на предвожданата от поета революционер четата, укрит от близки в родния си дом и предаден на османската власт от своя баща – единствен случай във възрожденската история на България, разказа Николина Божкова. На паметната плоча на Димитър Ночев от името на признателните пирдопчани букет с цветя поставиха кметът Ангел Геров и инж. Мария Шентова.

СТО ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК У НАС НА ПОЕТА ХРИСТО БОТЕВ   Откриха на 2 юни в град Пирдоп
Prev Post СТО ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК У НАС НА ПОЕТА ХРИСТО БОТЕВ Откриха на 2 юни в град Пирдоп
ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ   Дари автомобил за социални нужди на Община Мирково
Next Post ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Дари автомобил за социални нужди на Община Мирково
Related Posts

Leave a Comment: