СТУДЕНТИ ОТ ДАНИЯ Живяха три дни като праисторически хора

  • 0
  • 94 преглеждания

Интересът към неолитното селище в Археологически парк “Тополница” – с. Чавдар от чужбина се засилва

Първите чужденци, които се пренесоха в неолитната епоха и живяха три дни в условията на праисторическото селище в Археологически парк “Тополница” в местността “Света Петка”, край село Чавдар, са от Копенхаген, Дания. До момента жилищата във възстановеното по начина и обитанията от времето на Ранния неолит поселение, е било ползвано само от българи. От седми до девети февруари, в него се настаниха и гости от Европа.

Масен и Йохана са студенти по ветеринарна медицина. Той е на 22 години, а приятелката му – на 21. За първи път са в България, разказаха те и са много доволни от избора си да прекарат няколко дни в нашата страна и в условия, които не се срещат често на Стария континент.

Избора да се пренесат макар и за кратко във времето от преди 7300 г., направила Йохана. Тя решила да подари на приятеля си кратка почивка в необичайна среда, поровила се в Интернет и така открила “Селото на баба”, с примамливото предложение за отмора, но в среда, която пресъздава бита и уюта на неолитните хора. Направила резервация в общинската администрация и двамата поели към страната ни.

През трите дни Масен и Йохана се чувствали отлично като хора от праисторическото време. Много им харесало в малката къщичка от преплетени пръти, измазани с глина, макар през първата нощ да им било малко студено. Но като запалили сутринта вграденото в стената огнище – досущ като това, което са ползвали местните жители от Ранния неолит, къщичката се позатоплила и на двамата млади датчани им станало приятно. Насладили се на обстановката, радвали се на красивата средногорска природа и панорамата, която се открива от местността „Света Петка“ към село Чавдар и на юг към върховете на Средна гора. Разходили се наоколо, посетили и селото, видели отблизо красивия площад на общината, направили си снимки, но вече като съвременни хора.

Докато били обитатели на неолитното селище, двамата студенти се хранели с провизиите, които носели със себе си, но ползвали керамичните съдове и малката ниска масичка, с трикраки столчета, която имало в къщичката. Йохана, като домакиня сварила яйца, които хапнали с удоволствие, досущ като хилядолетните ни предшественици. Много им се понравило да се почива и спи на високите, подпрени на здрави дървени стълбове кревати, разположени на сантиметри от дървения покрив.

Към обяд на 9 февруари – петък, двамата млади датчани отпътуваха от Община Чавдар и след еднодневен престой в столицата ни София, в събота летят за родината си, казаха те. И са единодушни, че ще дойдат пак в България, за да посетят за втори път неолитното селище в Археологически парк „Тополница“. Освен това, с удоволствие ще разкажат за дестинацията Копенхаген, Дания, – с. Чавдар, България, на свои близки и приятели. Защото преживяването, което са изпитали си заслужава да бъде повторено.

От Община Чавдар потвърдиха, че интересът към неолитното селище на граждани от европейски страни се засилва. Вече има направени резервации от Франция за през месец април и през лятото от жители на Обединеното кралство Великобритания,        които искат да се пренесат в епохата на Неолита, пресъздадена тук.

„ДИБИ КАРГО БЪЛГАРИЯ“   Преминава към употреба на изцяло зелена енергия
Prev Post „ДИБИ КАРГО БЪЛГАРИЯ“ Преминава към употреба на изцяло зелена енергия
МИРКОВЧАНКА   Със златен медал от кукерския фестивал в Перник
Next Post МИРКОВЧАНКА Със златен медал от кукерския фестивал в Перник
Related Posts

Leave a Comment: