ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ За Деня на Свети Константин и майка му Елена

  • 0
  • 91 преглеждания

По традиция, на 21 май,  когато честваме паметта на Св. Св. Константин и Елена, в носещия тяхното име параклис в с. Мирково, Пирдопска духовна околия, бе отслужена Света литургия. Тя бе възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил. Негово Високопреосвещенство пристигна за празника на храма по покана на Църковното настоятелство на храма „Свети Димитрий” в Мирково.   

На митрополит Гавриил съслужиха свещеноиконом Йоан Алексиев и дякон Петър Милошов от Ловеч, подпоматани от свещеноиконом Емил Георгиев Якимов – игумен на Етрополския манастир „Св. Троица“, протойерей Антоний Марчев от Челопеч и отец Николай от Мирково. На службата присъстваха представители на ръководството и служители от „Елацитеед  АД.

За патронния си ден параклисът бе посетен от кмета на Община Мирково Цветанка Йотина и зам.-кмета Велко Лисев. Дядо владиката измоли милост за душите на всички български царе, за падналите в бой воини, за българските патриарси и митрополити от Ловченската епархия, за колектива на „Елаците-Мед.  

В своето приветствие той изтъкна, че само вярата може да спаси света и че докато има вяра, ще има и хора, които да се молят да противодействат на злото. В края на своето приветствие митрополит Гавриил представи новия архиерейски наместник на Пирдопска духовна енория свещеноиконом Йоан, който служи в с. Смолско и е баща на шест деца. Отец Йордан Георгиев от гр. Златица, който досега бе начело на енорията, го е посочил като свой заместник, защото го познава, а отец Йоан има и образованието, и вярата, и благочестието и може да върши тази работа.

Негово Високопреосвещенство разказа подробно житието на двамата  равноапостоли. След Светата литургия митрополит Гавриил даде благословия и нафора, благослови вярващите и раздаде календарчета. От „Елаците-Мед  АД беше осигурен автобусен превоз за желаещите да посетят в празничния ден параклиса жители на Мирково.

ОТБОРЪТ НА СУ – ПИРДОП ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ  Втори в първия кръг от републиканския шампионат
Prev Post ОТБОРЪТ НА СУ – ПИРДОП ПО ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ Втори в първия кръг от републиканския шампионат
„ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД И ФИРМИ ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Подкрепиха Деня на отворените врати в МГУ
Next Post „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ АД И ФИРМИ ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН Подкрепиха Деня на отворените врати в МГУ
Related Posts

Leave a Comment: