ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ За освобождението и националния празник трети март

  • 0
  • 88 преглеждания

Във вечерните часове на 3 март на площад „Освобождение“ в с. Челопеч се проведе възпоменателно тържество, посветено на 143-та годишнина от отхвърляне на почти петвековното робство над народа ни и началото на процеса на възстановяване на българската държавност с подписването на Сан-Стефанския прелиминарен договор между Русия и Турция. На церемонията присъстваха кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на общинския съвет Димитър Въжаров, съветници, множество жители на селото.

Възпитаници на ЧПГЧО „Челопеч“ и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ със запалени факли в ръце обградиха площадното пространство. Ученици от ОУ застанаха на почетна стража пред паметника на загиналите челопечани във войните за освобождение и национално обединение. За отговорността към предците и за значението на паметния ден 3 март в нашето съвремие говори кметът инж. Алекси Кесяков. Той подчерта, че националният празник е важен за всеки българин. И ни кара да се замислим, как са извоювали освобождението дедите ни. Те са ни завещали и призива „Съединението прави силата“, който трябва да ни води напред, да помним и отстояваме идеалите, за които са положили костите си в родната земя. Да се гордеем с тях, защото предците ни са установили по трудния начин как една нация може да оцелее, и един народ да върви напред и да просперира, каза той.

Г-н Кесяков пожела на челопечани да са заедно, единни, силни и да бъдат достойни потомци на героите, защото обикновените хора правят промените. Да използват опита на миналите поколения, постигали важни победи и да го приложат в настоящето за просперитета на нацията.

В сюблимния момент от тържеството младежите с факлите образуваха на площада коридор, по който преминаха представителните двойки, носещи венците на признателност към далите живота си, за да е свободно днес Отечеството ни. Под звуците на „Вий жертва паднахте“, пред паметника на геройски загиналите по бранните полета на страната жители на Челопеч бяха поднесени венци и цветя от кмета инж. Кесяков, от ОбС – Челопеч, от Сдружение на пенсионерите, от читалище „Труд и постоянство“, Младежка инициативна организация и от присъстващи жители на селото.

Малко след това високо в небето над площад „Освобождение“ грейнаха разноцветните звезди на възпоменателната заря.

ЧЕТИРИ ТИМА ОТ ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“  В квалификационен турнир на Българската асоциация по мини футбол
Prev Post ЧЕТИРИ ТИМА ОТ ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ В квалификационен турнир на Българската асоциация по мини футбол
В КОПРИВЩИЦА  Начало на рекултивацията на сметището
Next Post В КОПРИВЩИЦА Начало на рекултивацията на сметището
Related Posts

Leave a Comment: