ТП „ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО“ – ПИРДОП Седмицата на гората в Копривщица

  • 0
  • 50 преглеждания

На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“.

Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България.

Приветствие към лесовъдите поднесе кметът на Община Копривщица Генчо Герданов. Той пожела на присъстващите на откриването на Седмицата на гората в Средногорието здраве и да са достойни наследници на деятелите на горското дело. Отец Богомил Читалов отслужи благодарствена молитва и водосвет за здраве и благоденствие на всички, която завърши със „За Многая лета“, подета от всички. Прозвучаха химнът на Република България и Каравеловата „Хубава си моя, горо“ – химн на възрожденския град и на лесовъдите.

Възпитаниците на детската градина от възрожденския град поднесоха рецитал за пролетта. Историята на двете горски стопанства – Пирдоп и  Копривщица, припомни Цвета Стоянова, които се сливат през 2010 г. А Таня Паничарова запозна присъстващите с биографията на Рашко Маджаров, с историята на разсадника и залесяването в Копривщица. Галина Стоянова прочете поздравителния адрес от  Дамян Дамянов – директор на Югозападно държавно предприятие – Благоевград. „Гората има много приятели. За жалост има и врагове. Не толкова много, но достатъчно, за да унищожават с лека ръка онова, което с години отглеждаме. Достатъчно, за да унищожават авторитета на всички, които съвестно вършат ежедневната си дейност. Благодаря Ви за професионализма, когато създавате нови насаждения и опазвате ценния ресурс, който ни е поверен от държавата и поколенията преди нас, когато тръгвате да гасите пожарите и влизате в огъня и не часове, а понякога денонощия, и оставате в трудните и горещи точки, за да спрете стихията, когато се борите от пораженията в природата, от вредителите, нарушителите и бракониерите“, се казва в адреса. Той завършва с поздравление към всички, свързали живота си с гората.

В знак за откриването на Седмицата на гората – 2019 г., бяха засадени фиданки аризонски кипарис пред паметника на Рашко Маджаров, които се намира в разсадника на ТП ДГС – Пирдоп във възрожденския град.

НА ПРАЗНИКА НА КОННИЯ СПОРТ В ЗЛАТИЦА  Атрактивно състезание и аплодисменти за победителите
Prev Post НА ПРАЗНИКА НА КОННИЯ СПОРТ В ЗЛАТИЦА Атрактивно състезание и аплодисменти за победителите
СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА В КОПРИВЩИЦА  Съпроводена с нови пожари
Next Post СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА В КОПРИВЩИЦА Съпроводена с нови пожари
Related Posts

Leave a Comment: