ТРАНСПОРТЕН ПРЕВОЗВАЧ Поиска 17 000 лв. от общините за два автобуса дневно до столицата и обратно

  • 0
  • 72 преглеждания

По време на срещата в МБАЛ Пирдоп на 5 февруари (виж стр. 4), кметовете на общините от региона споделиха и тревожния проблем за транспортното обслужване на жителите на Средногорието до столицата и обратно. И се уточниха да проведат дискусия по темата в присъствието на управителя на транспортна фирма „Ангкор“ на следващия ден.

На 6 февруари в залата на Община Пирдоп за решаването на затрудненията своите позиции и становища изразиха домакинът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, както и кметовете на Мирково – Цветанка Йотина, по чиято инициатива се проведе срещата, на Чавдар – Пенчо Геров, Златица инж. Магдалена Иванова, на Община Антон – инж. Стоян Гарчев, секретарят на Община Копривщица Николай Карагьозов, кметът на Кметство Душанци Валентин Петров и управителят на фирма „Ангкор“ Петър Асенов.

Разговорите продължиха близо два часа и преминаха в дискусия по различни варианти да се осигури възможно най-благоприятно и за двете страни – общините от Средногорието, и превозвача, транспортно обслужване на населението по дестинацията от гр. Копривщица, с. Антон, с. Душанци, гр. Пирдоп, с преминаване през останалите общини – Златица, Челопеч, Чавдар и Мирково, до София.

Проблемът възникна, след като една от обслужващите района компании – „Либърти Лайнс“ е отказала да изпълнява договорните си задължения, възложени й от Столична община, по маршрута. Кметът на Пирдоп Ангел Геров обясни, че напрежението сред жителите на Средногорието е нараснало и положението е тревожно, поради липса на удобни автобусни връзки със столицата и местните общини. И попита г-н Асенов от името на колегите си, има ли възможност с превозни средства на фирмата да обслужва маршрута София – Пирдоп – Антон / Душанци и обратно, с удовлетворяване на обслужването и на жителите на Община Копривщица. Като поне един от двата необходими за отстраняването на затрудненията автобуси бъде с минимум 40 седящи места. В момента по разписание има автобус само на обяд, необходимо е да има такива сутрин и следобед, добави той, като задължителното условие е графикът да се спазва точно.

Петър Асенов обясни на ръководителите на общините, че линията София – Средногорието и обратно не може да се самоиздържа и кметовете трябва да помогнат с дофинансирането на пътническия превоз. По време на проведената обстойна дискусия по темата, бе посочено, че в момента районът има връзка със столицата в двете посоки с два влака и две автобусни линии на други превозвачи в различни часови пояси сутрин и вечер. Проблемът е, че в дните от понеделник до петък пътникопотокът е слаб и това не удовлетворява транспортната фирма, тъй като и носи само загуби.

За да се реши въпросът обсъдена бе и възможността в събота, когато е най-слабият откъм пътници ден, да няма автобус за столицата и обратно, за да може да се намалят загубите на превозвача. Но и това не помогна за решаването на въпроса. А след като не се стигна до окончателно становище и поемане на трайни ангажименти за транспортното обслужване на населението от региона за пътувания до София, се постигна компромис управителят на „Ангкор“ да направи своите разчети и да направи предложенията си до кметовете на общините до края на миналата вече работна седмица.

Община Пирдоп в последствие обясниха, че за да се гарантират два автобуса на ден – сутрин и вечер от района до София и обратно, от фирма „Ангкор“ са предложили предоставянето на услугата да бъде дофинансирано със 17 000 лв. от всичките седем общини. Тъй като това условие е неприемливо за местната власт, проблемът с автобусния превоз на населението от Средногорието до столицата, засега остава нерешен.

КОПРИВЩЕНЦИ И БЪДЕЩИ ЮРИСТИ  На поклонение на гроба на Петко Каравелов в София
Prev Post КОПРИВЩЕНЦИ И БЪДЕЩИ ЮРИСТИ На поклонение на гроба на Петко Каравелов в София
АКЦИОНЕРИТЕ НА МБАЛ ПИРДОП  Обсъдиха дофинансирането на здравното заведение
Next Post АКЦИОНЕРИТЕ НА МБАЛ ПИРДОП Обсъдиха дофинансирането на здравното заведение
Related Posts

Leave a Comment: