ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПИРДОП Пресъздадоха моменти от миналото ни за трети март

  • 0
  • 114 преглеждания

Урок, зареден с много родолюбие и патриотизъм проведоха на 2 март третокласниците от Начално училище-паметник “Тодор Влайков” и читалищната библиотека в гр. Пирдоп. Той бе посветен на националния празник на България – 3 март и 139-та годишнина от Освобождението. Пред родители и гости възпитаниците на педагозите Галина Николова, Неца Иванова и Илияна Христова, представиха моменти от българската история.

Часът за миналото на народа ни бе открит от завеждащ библиотеката при читалище “Напредък” Захаринка Бодурова, която разказа за съвместната инициатива. След това третокласниците представиха с драматизации, песни и стихове за тежките години на османското робство и борбата на българския народ за свобода и независимост. Учениците показаха пред гостите си как в годините на робството девойки са ставали робини, как предците ни са воювали с оръжие в ръка да се строшат оковите на петвековното османско владичество и героите на борбата – Балканджи Йово и хубава Яна, апостола от Априлското въстание Георги Бенковски и др. Децата рецитираха стихове на Христо Ботев, Иван Вазов, представиха автентични текстове от документи от освободителното движение и изпълниха популярни и обичани български песни.

Като награда за усърдието в часа по патриотизъм и знанията, които показаха за славните и величави времена на Българското възраждане, учениците получиха книги от читалищната библиотека с приказки и разкази от българската история, а родителите и близките им ги аплодираха за чудесното представяне.

Prev Post Дете почина в линейката на път за София
Next Post ЧЕСТВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“
Related Posts

Leave a Comment: