ТРИ АКУШЕРКИ

  • 0
  • 75 преглеждания

Поздравиха мирковчани на Бабинден

По стар стил на 21 януари в община Мирково беше честван Бабинден. Най-почетните гости бяха трите мирковски акушерки - Мария Илиева, Радка Кренева и Дилка Гешева.

Тържественото честване се състоя в пенсионерския клуб в с. Мирково, като на него присъстваха кметът Цветанка Йотина и секретарят на общината Цвета Попова, председателят на клуба г-н Пердев и много баби. За колорит в този доскоро женски празник имаше и някой и друг мъж.

По традиция акушерките (бабите) бяха изкъпани с китка здравец и студена вода от г-жа Йотина, а след това и от останалите. Трите дами получиха подаръци за своя благороден и всеотдаен труд.  Мария Илиева сподели, че този празник тя го празнува от 1957 година до сега, почти шестдесет години. Новородените деца в Мирково за изминалата година са 16. Единственото новородено до момента бебе се казва София, а негови родители са Сашка и Стоян Цанкови. Всички се почерпиха с това, което жените бяха приготвили и донесли в клуба. 

Бабинден беше посрещнат със скромно тържество и в с. Каменица. Домакините бяха поздравени от г-жа Йотина, която след това замина да почете и празнуващите в с. Буново. Буновчани от много години винаги празнуват на този ден, като жените слизат до замръзналата река, за да се измият за здраве. Преди години е имало жени с бебета-кукли, които се преобличали като акушерки, за да е по-весело, а сега традицията малко се е променила, като на реката слизат най-смелите жени. След къпането в реката празникът е продължил в салона на училището с почерпка, много хора и веселие.

За миналата година в двете села Каменица и Буново се е родило по едно дете

Prev Post ПРОИЗШЕСТВИЯ
КОПРИВЩЕНЦИ
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ
Related Posts

Leave a Comment: