КОПРИВЩЕНЦИ

  • 0
  • 94 преглеждания

Поръсиха с вода за повече бебета в града

През месец януари редица празници почитат традиции, запазили се и до днес в битието на българина. Един от тях е Денят на родилната помощ. Дълбоките корени на този празник ни водят към признателността на онези, които помагат да се даде началото на нов живот  Няма нищо по свято от това.

На 21 януари изразяваме почит баби, акушерки и медицински работници. И тази година читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ в Копривщица отправи покани към баби и жени, които са усетили незаменимите с нищо майчини тръпки през отминалата 2015 година. В младежката сладкарница, до камината, край искри на живия огън, се създаде задушевна обстановка на патриархалност, топлина и уют. Читалищните работници бяха поставили необходимите за ритуала „Къпане на бабата“ менче с вода, закичено със здравец, вълна, сапун и кърпа.

На обичая присъстваха Нели Мрънкова, станала през отминалата година за втори път майка на чаровна девойка – Божидара, и Марияна Воденичарова, майка на последното дете за 2015 г. - Ангелина, родено във възрожденския град.

Димитрина Орашъкова и Генка Каменарова припомниха традициите и забраните за младите майки, повелявани от прастари времена. Пенка Цветкова влезе в ролята на бабата, на която поляха и дариха сапун и кърпа Анелия Мрънкова с дъщеричката й Нелина. Според традицията бабата трябва след поливането  с вода, за да измие ръцете си, да хвърли капки вода по полите на младите майки.

Пенка Цвяткова благослови възрожденския град с пожеланието: „Колкото пръски, толкова и деца да се родят в Копривщица“. Най-възрастна жена-Спаска Йовкова рецитира стихотворение от младостта й, в което основната тема бе любовта и доказа, че независимо на колко години си, е важно как се чувстваш.

Младите майки почерпиха бабите, уважили тържеството със сладки лакомства, а бабите от „Копришки бисери“ с песните си допринесоха да се повиши настроението.

ТРИ АКУШЕРКИ
Prev Post ТРИ АКУШЕРКИ
КАРАТЕКИТЕ НА ПИРДОП
Next Post КАРАТЕКИТЕ НА ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: