ТУРИСТИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Възстановиха параклиса „Света Троица“

  • 0
  • 106 преглеждания

Един от най-старите храмове в околностите на село Челопеч – параклисът „Света Троица“, бе възстановен от членове на Туристическо дружество „Мургана“, с председател Кръстьо Вътев. Божият дом, който по спомени на челопечани е на повече от двеста години, се намира на възвишение над шахта „Запад“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и вече може да посреща миряни. Благородното дело е извършено с подкрепата на Община Челопеч и дарители.

Тържественото освещаване на параклиса бе извършено на 24 октомври от архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев, в присъствието на участвалите в реставрацията и подобряването на терена наоколо.

Идеята за възстановяване на параклиса се зародила по време на общото събрание на ТД „Мургана“ в началото на годината. Един членовете – Съби Събев, предложил туристите да поемат грижата за ремонта на сградата, разказа г-н Вътев. През месец април, заедно с Минко Костадинов, двамата посетили параклиса и набелязали какви материали и средства ще са необходими за възстановяването му. Част от северната стена била паднала, покривът също се нуждаел от укрепване, подмяна на греди и пренареждане на керемидите. Кръстьо Вътев споделил наблюденията си с членовете на дружеството, направен бил разчет от туристите и от месец май, в свободните си часове и почивните дни членовете на дружеството и техни приятели започнали благородното дело.

В работата, в продължение на повече от три месеца, активно се включили още Димитър Въжаров, Николай Алексиев, кметът на общината инж. Алекси Кесяков, Димитър Патев, Матей Събев, Панчо Тотин, Александър Цанов, Емил Бабачев, Васил Златанов, Костадин Медаров, Александър Георгиев, Цветомир Михайлов и Илиян Алексиев. За възстановяване на нуждаещите се от ремонт стени и покрив, вложили доста труд и материали. За да се запази автентичният вид на параклиса, за възстановяване на покривната конструкция закупили стари греди от разрушени вече сгради в с. Буново. С дарения на челопечани – Васил Ингилизов, Панчо Тотин, Илия Славчев, Съби Събев и други, осигурили и т. нар. „турски“ керемиди, за покрива. За да се спрат течовете при дъждове поставили мембрана, а пренареждането направил Минко Костадинов.

За направа на зографията е поканен известния в района художник Огнян Димитров, който изобразил на източната стена на параклиса Светата Троица, Архангел Гавраил, Света Богородица. Той работил върху стенописите около един месец, негово дело е и основата, върху която са образите на Бог Саваот, Иисус Христос и останалите светци. Изписването е направено със специални акрилни бои, които са издръжливи на времето и атмосферните влияния. На специално място художникът е изписал имената на дарителите и участвалите във възстановяването на Божия дом.

Членовете на дружеството са подравнили терена около храма, положили са нова каменна настилка на пода вътре в параклиса, а за освещаването след възстановяването му бе осигурен и специално изработен свещник. За ритуала участващите в работата и дарителите запалиха по свещ, а както повелява традицията за такива церемонии, бе приготвен и жертвен курбан. Майстор на вкусната гозба бе Димитър Въжаров, а тя бе осветена и благословена от отец Йордан Георгиев. След тържеството всички похапнаха от нея, пожелавайки си мястото скоро да се превърне в посещавано от челопечани и жители на Средногорието. Кметът инж. Алекси Кесяков, който бе на събитието заедно със съпругата си Адриана Кесякова, предложи теренът около храма да се разшири, за да се позволи на повече хора да посещават параклиса на неговия патронен празник и в други дни, когато почувстват необходимост от благословението и подкрепата на Светата Троица.

120 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” СЕЛО ЧАВДАР
Prev Post 120 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” СЕЛО ЧАВДАР
ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Предоставя 20 стипендии за студенти от Минно-геоложкия университет
Next Post ГРУПА ГЕОТЕХМИН Предоставя 20 стипендии за студенти от Минно-геоложкия университет
Related Posts

Leave a Comment: