120 ГОДИНИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” СЕЛО ЧАВДАР

  • 0
  • 103 преглеждания

С тържествен заключителен концерт самодейци и гости отбелязаха юбилея

На 24 октомври на площад „Васил Левски“ в село Чавдар се състоя заключителният концерт по случай 120 години от създаването на Народно читалище „Надежда“. Гала-спектакълът премина под мотото „Вяра, Надежда и Любов” и беше организиран от Община Чавдар, ръководството и Инициативен комитет „120 години Народно читалище „Надежда“, в състав Иван Терзиев, Анка Нешкова, Иванка Кузманова, Йорданка Петкова, Димитър Нешков, Мария Комитова, Мария Цачева, Татяна Николова и Ива Стаменова. Празникът беше част от програмата, съставена от комитета за юбилея на местната културна институция в село Чавдар през настоящата 2020 година. Тържеството беше уважено от кмета на Община Чавдар Григор Даулов, секретаря на общинската администрация Павлина Павлова, Почетният гражданин и бивш кмет на общината Пенчо Геров, общински съветници, председатели на читалището през годините, дългогодишни читалищни деятели, жители и гости на село Чавдар, колеги от читалища в Средногорието.

Тържественият концерт беше открит от Мария Цачева и Димитър Павлов, които представиха мисията на читалищната институция в село Чавдар, съхранила българското у местното население през далечната 1900 година. Сценаристи на празника бяха Мария Цачева и Димитър Нешков, които с патос в думите на водещите отбелязаха важността и значимостта на читалищната институция в селото, преминала през различни периоди в своето развитие до днес. Бяха използвани откъси от стихове, посветени на юбилея от дългогодишния и уважаван учител в Чавдар Иванка Кузманова. Поздравително слово към присъстващите отправи председателят на читалището Иван Терзиев. Той изрази задоволството си от постигнатите успехи от неговите предшественици и многобройните самодейци, отделяли време и влагали усилия и труд, за да бъде читалището това, което е сега – достойна и горда със своята история културна институция. Г-т Терзиев подчерта значимата роля на читалището в изграждането на общия облик на общината пред нейните жители и многобройните посетители. Десетки са наградите и отличията, които разказват за историята на читалището през годините. „120-годишнината е повод за равносметка за направеното, постигнатото и за това, което трябва да продължава да се прави!”, заяви Иван Терзиев.

Красива кошница с цветя и поздравителен адрес на юбилярите поднесе кметът Григор Даулов, който поздрави инициативния комитет за отлично изготвената програма, съставена отбелязването на годишнината. Тя беше богата на стойностни и изпълнени с духовност събития. Г-н Даулов изрази съжаление, че заради обстановката в страната някои от тях не бяха представени пред жителите на село Чавдар, и гостите от района и страната.

Поздравителни адреси и кошници с цветя, адресирани до ръководството и Инициативен комитет „120 години Народно читалище „Надежда”, художествените ръководители и самодейците, бяха представени от министъра на културата Боил Банов, инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците Мед“ АД, Община Пирдоп и читалище „Напредък“, читалище „Христо Смирненски”, град Златица, читалище „Христо Ботев”, с. Мирково и управителния съвет на Пенсионерски клуб „Златна есен”, с. Чавдар.

ЗА ЮБИЛЕЯ НА ЧИТАЛИЩЕТО

Самодейците пяха и танцуваха за България

След тържествена част на заключителния концерт „Вяра, Надежда, Любов“, посветен на 120-годишния юбилей на Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, празникът продължи с богата двучасова музикална програма. В нея със забавни и игриви песни участие взеха дамите от Женски народен хор „Китка“, с художествен ръководител маестро Кузман Кузманов. Техните колеги от Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени“ докоснаха душите на любителите на този жанр музика. Самодейците от Клуб за народни хора „Чавдар“, с хореограф Камелия Иванова, се представиха пред многобройната публика с пет народни танца от Шопската и Северняшката фолклорна област на страната.

Младият Иван Иванов и неговият ръководител Никола Стоев откриха концертната програма с гайда и представяне на магическата музика на митичната и загадъчна Родопа планина. Малката Катерина Герджилова, ученичка на Елена Гинина, изпълнение солово на песен от шопския край. Мирена Василева се изяви с песента „Лудо младо сън засънило“. Двете девойки заслужено получиха множество аплодисменти. На финала на програмата, подготвена от самодейците под ръководството на маестро Кузман Кузманов, бе изпълнена общата песен, посветена на Майка България и родния край. Малките самодейци пуснаха балони, които отлетяха на далеч в небето в знак на надеждата село Чавдар да пребъде.

Специален поздрав към всички присъстващи на юбилея беше спектакълът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, с директор Христо Димитров. Те представиха фрагменти от своята продукция „Това е България”, като изпълниха народни песни и танци от няколко фолклорни области. Солови изпълнения имаха певицата Валерия Момчилова и човекът – оркестър Васил Кузмов.

Водещата Мария Цачева поднесе кошница с цветя на ансамбъла, докоснал сърцата на публиката. Всички, които уважиха празника на читалището, отправиха поздравления към председателя Иван Терзиев, служителите и членовете на инициативния комитет  за идеята и организацията на тържествата, посветени на юбилея на читалище „Надежда“, които с този спектакъл бяха закрити.

 

ГРУПА ГЕОТЕХМИН   Продължава инициативата „Нашето зелено утре“ на четири дружества и в останалите общини-партньори
Prev Post ГРУПА ГЕОТЕХМИН Продължава инициативата „Нашето зелено утре“ на четири дружества и в останалите общини-партньори
ТУРИСТИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ  Възстановиха параклиса „Света Троица“
Next Post ТУРИСТИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Възстановиха параклиса „Света Троица“
Related Posts

Leave a Comment: