ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО “ПАСКАЛ” Отбеляза основаването си и рождения ден на Методи Стоянов

  • 0
  • 121 преглеждания

На 22 май, в програмата на традиционните Майски културни празници “Влайкови дни”, членовете на Туристическо дружество “Паскал” – Пирдоп отбелязаха 94 години от създаването на сдружението. Както всяка година честването стана на мястото в местността “Борова гора”, където през далечната вече 1924 г. осемнадесет почитатели на природата и излетите в планините, са основали дружеството.

На честването присъства кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, който преди да поеме местната власт, бе председател на Управителния съвет на ТД “Паскал”. Преди началото на събитието наследникът му – Ваня Сараджова-Момчилова и други почитатели на туризма положиха цветя на паметната плоча на инициатора и дългогодишен председател – краеведът Методи Стоянов, на ул. “Калето”, близо до мястото, където е била неговата къща.

На тържеството в “Борова гора” г-жа Сараджова припомни историята на дружеството и заедно с г-н Геров поднесоха цветя на малката морена-паметник, отбелязваща за събитието. Тя почерпи уважилите годишнината туристи с приготвена лично от нея вкусна пита и мед, а след това, пак по планинарска традиция, бе организирана и обща трапеза. Природата също не пропусна да напомни за себе си и както винаги – падна освежителен дъжд.

На 23 май – рожденият ден на Методи Стоянов (1877 г.), на паметната плоча основателя на ТД “Паскал” цветя поднесоха дългогодишните членове на дружеството Георги Кънчев – Царя, полк. Йордан Присадников, Радослав Брайков и Светослав Димитров.

ПОЧИТАТЕЛИ НА ПРИРОДАТА ОТ ЗЛАТИЦА На поход до защитена местност „Вран камък“
Prev Post ПОЧИТАТЕЛИ НА ПРИРОДАТА ОТ ЗЛАТИЦА На поход до защитена местност „Вран камък“
В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА В ОБЩИНА ЧАВДАР
Next Post В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА В ОБЩИНА ЧАВДАР
Related Posts

Leave a Comment: