Църквата в Златица празнува патрона си

  • 0
  • 117 преглеждания

В ранната утрин на 6 май, Гергьовден отец Йордан Георгиев огласи Божия храм с празнична литургия, посветена на храбрия светец и патрон на църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“.

Миряните окичиха портите със здравец и росни китки и се отправиха към  черквата да се пречистят и да запалят свещици за здраве и благополучие. Всеки остави своя дар пред светите икони и се помоли за семейството си, за близки и приятели, за себе си на Победоносеца.

Архиерейският наместник поръси присъстващите християни със светена вода и извърши тайнството на светото кръщение на малки бебета в лоното на православието. Родителите споделиха, че са чакали именно този голям пролетен празник, за да кръстят децата си, но пожелаха анонимност.

В двора на черквата на огнището къкреше жертвеният корбан, чиято майсторка Филатка Рашева, заедно със своите помощнички Димка Георгиева и Пенка Йорданова се грижеха той да стане вкусен и ароматен от многото традиционни подправки, които трите бяха приготвили за гозбата. След тържествената литургия миряните се наредиха, за да вкусят от нея и да си вземат за дома, за да я опитат и близките им.

В ЧАВДАР  Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината
Prev Post В ЧАВДАР Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината
НА ГЕРГЬОВДЕН В ПИРДОП  Два казана жертвена гозба
Next Post НА ГЕРГЬОВДЕН В ПИРДОП Два казана жертвена гозба
Related Posts

Leave a Comment: