В ЧАВДАР Жертваха четири овце за здраве на жителите на общината

  • 0
  • 101 преглеждания

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец, в село Чавдар по повод големия християнски празник, се състоя водосвет в чест на светеца. В местността „Южека”, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”, с подкрепата на общинската администрация. Много от празнуващите идваха, запалваха си свещ в храма на светеца, а сред тях бяха и именници от селото.

Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. С нея той поръси най-близките до себе си за здраве и късмет през годината. Да кръстят своето дете Георги на този свят за християните ден, бе избрало младо семейство от село Чавдар. Тайнството извърши предстоятелят на храма.

Членовете от църковното настоятелство се бяха погрижили да се жертват четири овце за приготвянето на празничния корбан, който къкреше на огъня в големи казани. Помощ при подготовката на ритуалната гозба, приготвена от Найден Узунов, Марияна Димитрова, оказаха и жители на Чавдар. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а след това празнуващите си взеха от него за здраве и късмет през годината. Празникът продължи до късно след обяд с народно веселие.

Гергьовско веселие в Копривщица
Prev Post Гергьовско веселие в Копривщица
Църквата в Златица празнува патрона си
Next Post Църквата в Златица празнува патрона си
Related Posts

Leave a Comment: