Цветя и и стихове в прослава на освободителите

  • 0
  • 111 преглеждания

На 2 януари златичани тържествено отбелязаха 139 години от възраждането на града през 1878 г. след близо пет века турско робство. Събитието се проведе на Паметника на освободителите край Руския кръст.

Възпоменателното честване беше организирано от община Златица с водещ Койка Алексиева. В него се включиха „Марчинг бенд“, с ръководител Тодор Цачев, ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски”, членове на общинската администрация, общественици. Слово за победата на руско оръжие каленото в боевете братство между войните на Дядо Иван и българските опълченци, поднесе кметът на Златица инж. Магдалена Иванова. Тя говори за значението на датата 2-ри януари и за силата на тези, които са готови да умрат за свободата си, за загиналите руски войни, за благодарността към хората, дали живота си за нашето свободно бъдеще.

Стихове, посветени на освобождението, рецитираха учениците от СУ „Свети Паисий Хилендарски“, с ръководител Диляна Дилова. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите изразиха свето преклонение към падналите по бойните полета руски бойци и български опълченци. Венци и цветя бяха поднесени от община Златица, читалище „Христо Смирненски“, граждани. Със залпове от старинните си оръжия членовете на Клуб „Традиция” отдадоха възпоменанието си към героите. След тържеството на Паметника на освободителите множеството се отправи към с. Църквище, за да се поклони на солдат Никифор.

Благодарни златичани и жители на с. Църквище се поклониха на паметника на руския войник Никифор, загинал при овладяването на селото на 26 ноември 1877 г., като поднесоха венци и цветя и паднаха на колене пред светлата му памет. Слово за героизма и паметта на българския народ  произнесе кметът на кметство Църквище Стоянка Петрова. С трикратни изстрели членовете на Клуб „Традиция” припомниха за славните боеве на руските войни за овладяването на прохода по време на Руско-турската война. Честването на освобождението на Църквище и Златица е акт на преклонение пред делото на борците за честта и славата на България.

139 ГОДИНИ ОТ ИЗВОЮВАНЕТО НА СВОБОДАТА В СРЕДНОГОРИЕТО
Prev Post 139 ГОДИНИ ОТ ИЗВОЮВАНЕТО НА СВОБОДАТА В СРЕДНОГОРИЕТО
КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ  Получи три награди от областния управител
Next Post КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ Получи три награди от областния управител
Related Posts

Leave a Comment: