139 ГОДИНИ ОТ ИЗВОЮВАНЕТО НА СВОБОДАТА В СРЕДНОГОРИЕТО

  • 0
  • 114 преглеждания

Подвизите на героите не се забравят

В началото на новата година в общините от региона тържествено бе чествана 139-та годишнина от освобождението от петвековното османско владичество. Руски войни и български опълченци през 1877 – 1878 г. рамо до рамо се сражаваха за правото на народа ни да живее достойно и сам да гради своето бъдеще. И то е постигнато в зимните дни на месец януари 1878 г., когато с настъпателен марш руските богатири влизат победоносно в Златица, Челопеч, Пирдоп, Мирково, Петрич.

На 3 януари признателното гражданство на Пирдоп отбеляза с тържествено шествие и поклонение пред паметните места в града и поднасяне на венци и цветя за героите, саможертвата им в името на бъдещето на Отечеството ни. По традиция, родена още в първия ден на свободата, жители на града се събраха пред паметника на 37-те опълченци и Ботевия четник Димитър Тодоров Ночев, за да изпълнят завета на предците си – да не се забравя подвигът на достойните синове на България.

Зам.-кметът на общината Вера Бойчева припомни за тържественото посрещане на това място на освободителите, водени от граф полк. Комаровски и подчерта, че оттогава до днес се тачи и пази най-съкровено от пирдопчани величието на Деня на освобождението на града. Кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова (на снимката) и представители на политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред мемориала, открит на същия ден през далечната вече 1934 г. С падане на колене бе изразена почит пред саможертвата на героите.

Шествието на жителите на Пирдоп се отправи към двора на храм „Свето Успение Богородично“, където е гробът на руския капитан Михаил Баторски – починал от тиф през месец януари 1878 г. в Пирдоп. Отец хаджи Недко Бръмбаров говори за славата и бойните победи на руското оръжие по време на десетата Руско-турска война, донесли освобождението на Средногорието, а след това и на България. Пред паметника на руския войн бяха положени венци и цветя, а след това признателното гражданство се поклони и пред символа на Пирдоп – писателят Тодор Влайков, свидетел и описал в творчеството си тези събития.

Във виртуалния музей на Пирдоп учениците от СУ „Саво Савов“ Антония Нейкова, Ивелина Минчева и Иван Тодоров в един урок по родолюбие, говориха пред присъстващите на честването за борбата за възраждане на българската нация след петвековното робство. Смесеният битов хор при читалище “Напредък“ с ръководител маестро Кузман Кузманов, изпълни „Къде си, вярна ти, любов народна“, по текст на Добри Чинтулов и песен за България. След това бе прожектиран документалният филм „Русите идат. Христос Возкресе“, в който се проследява хода на Руско-турската война и бойният път на лявата колона от Западния отряд на генерал Гурко през зимата на 1877 – 1878 г. Войските на прославения военачалник, подпомогнати от стотици българи, донасят свободата на жителите на Средногорието.

ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ  Спечелиха злато в Атина, Република Гърция
Prev Post ПАМЕЛА МАРИНОВА И СТАНИСЛАВ ШУТИЛОВ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Спечелиха злато в Атина, Република Гърция
Цветя и и стихове в прослава на освободителите
Next Post Цветя и и стихове в прослава на освободителите
Related Posts

Leave a Comment: