Цветя на гара Буново за загиналите при атентата на 9 март 1985 г.

  • 0
  • 98 преглеждания

В събота, на 9 март, се навършиха 34 години от най-големия железопътен атентат в българската история. На 9 март 1985 г. избухва взривно устройство, поставено във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Жертвите на този безчовечен акт са седем – три деца и две жени и двама мъже. Тежко ранени са деветима човека, сред тях и две деца. Сред жертвите са глухонеми деца,   прибирайки се вкъщи.  Бомбата е задействана от часовников механизъм, а часът  трябва да съвпадне с навлизането на влака в големия тунел след Буново. Поради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела, където и жертвите биха били значително повече. След разследване се установява, че атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България. Няколкото терористични атаки са  породени като реакция срещу възродителния процес и смяната на имената.

По повод тази трагична годишнина на гара Буново се състоя възпоменателна церемония. Заупокойна молитва за душите на невинно загиналите отслужи ставрофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев. Валери Симеонов припомни на дошлите да почетат паметта на жертвите за позицията на патриотичните партии в страната и разединителната политика на ДПС. На  митинга присъстваха членове и активисти на НФСБ, представители на БНТ и Национална телевизия СКАТ, авторът на паметника Александър Хайтов, жители и гости на селото  и района.

Венци и цветя бяха поднесени и от структурите на ВМРО от  градовете Пирдоп, Златица и Елин Пелин и София, както и от жителите на с. Буново.

В СЕЛО ДУШАНЦИ  Деца поздравиха своите майки с рецепти по телевизията
Prev Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Деца поздравиха своите майки с рецепти по телевизията
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ С първа награда за най-добра социална политика
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ С първа награда за най-добра социална политика
Related Posts

Leave a Comment: