ЦВЕТЯ ЗА ГЕРОИТЕ НА ЗЛАТИЦА В деня на Съединението

  • 0
  • 82 преглеждания

На 6 септември общински съветници и служители на Общинска администрация – Златица поднесоха венец и свежи цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение и освобождение в центъра на града. Пред паметта на героите се поклониха и представители на общинската организация на БСП – Златица. Тържественото събитие бе посветено на 136 години от обявяването на съединението на изкуствено създадената от Берлинския конгрес област Източна Румелия с Княжество България. През нощта на пети срещу шести септември 1885 г. предците ни извършват истинска народна революция и овладяват областното управление в гр. Пловдив, като арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Вестта за обявеното Съединение бързо се разнася из всички краища българските земи. Още същия ден в Златица, по инициатива на депутата от Четвъртото Обикновено народно събрание Георги Николов Чолаков, преселник със семейството си в града от село долно Драглище, което все още е в пределите на Турция, се провежда масов спонтанен митинг. Георги Чолаков приветства съединистите и изпраща телеграма до ръководителя на Съединението в гр. Пловдив Захари Стоянов: „Населението на град Златица силно съчю[в]ства на българския идеал Съединението. То вижда в тебе, поборниче, своя водител. Живей за щастие[то] народно!“. Телеграма с поздрав към съединистите същия ден изпраща и кметът на Пирдоп Илия Хаджицанов.

Скоро след възторжените обединителни събития избухва Сръбско-българската война, в която народният представител повежда доброволен отряд от 70 души в подкрепа на сражаващите се при Сливница наши войски. Във войните в периода 1912 – 1913 и 1915 – 1918 г. 120 жители на Златица дават живота си за Отечеството.

ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН  Представени в специализираното списание „Мениджър“ за Деня на миньора
Prev Post ДРУЖЕСТВА ОТ ГРУПА ГЕОТЕХМИН Представени в специализираното списание „Мениджър“ за Деня на миньора
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ   Тържествен спектакъл за националния празник и на песните за България
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тържествен спектакъл за националния празник и на песните за България
Related Posts

Leave a Comment: