В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Тържествен спектакъл за националния празник и на песните за България

  • 0
  • 88 преглеждания

Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.

Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира.

Именно те откриха родолюбивия и песенен празник с изпълнението си на чудесната „Над връх Мургана“, в подкрепа с танц от фолклорен състав „Българче“. Искрен Красимиров припомни емблематични стихове за Отечеството ни на Христо Ботев, Иван Вазов, Ран Босилек, на баща си Красимир Стефанов, за поета с челопешки корени Харалампи Харалампиев – автор на текста на химна на Челопеч и др. Подчерта и за трите върха, в които България е ненадмината в света – нейните природа, история и език. Той представи и авторите на песни на Вокална група „Средногорски звън“ – Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки и Борислав Мирчев, които изпълниха някои от тях заедно с девойките.

От екрана и естрадата се редяха клипове и песни, като в отделните изпълнения се включваха наследниците на групата – децата от „Средногорски звън – джуниър“ и дамите от Народен хор „Средногорски звън“. За първи път бе изпълнена „Моята песен за България“, по текст на Христина Димова, музика и аранжимент на Светослав Лобошки, дала името на втория албум на състава. Пред множеството публика, бурно аплодираща девойките при всяко тяхно появяване на сцената, те представиха всички свои песни в него. Община Челопеч е домакин на единствения в страната фестивал за българска авторска песен, което е безспорен принос за запазване на българската песенна традиция и нейното продължаване във времето.

С присъстващите бе проведена и викторина с въпроси от българското минало и Съединението на страната, като правилно отговорилите получиха като награда CD с песните на групата. Специални поздрави към момичетата от „Средногорски звън“ отправиха Юлиян Петров, Илия Ангелов, председателят на Сдружение „Образование и културно наследство“ Теодора Апостолова. Поздрави ги и зам.-председателят на Клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ Мариана Пищалова, химна на който се изпълнява от вокалната група на Челопеч. Заедно с доц. Етиен Леви, при който девойките се подготвят, те изпълниха песента „Есперанса“ (Надежда), вдигнала на крака публиката. Кошница с разкошни слънчогледи поднесе на състава председателят на настоятелството на читалище „Труд и постоянство“ Радка Костова. А кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков дари цветя и подарък на музикалния педагог Невелина Сараджова. Момичетата върнаха жеста, като го зарадваха с диск със своите песни с техните автографи.

Инж. Кесяков, който е продуцент и кръстник на Вокална група „Средногорски звън“, приветства присъстващите с националния празник и десетгодишнината на групата. И подчерта, че от дълбоката древност до днес музиката е неизменно с хората, част от голямата палитра на творчеството. Кметът на Община Челопеч призова в дни като 6 септември да бъдем добри, толерантни, да бъдем заедно и да не забравяме същността на призива, който стои на сградата на Народното събрание – Съединението прави силата! Той благодари на композиторите и авторите на песни, помогнали спектакълът да се случи.

Разкошен финал на празника, продължил два часа и половина, бе появата на челопешките кукери и продължителните фойерверки, озарили нощното небе над Челопеч с разноцветните си светлини.

ЦВЕТЯ ЗА ГЕРОИТЕ НА ЗЛАТИЦА  В деня на Съединението
Prev Post ЦВЕТЯ ЗА ГЕРОИТЕ НА ЗЛАТИЦА В деня на Съединението
В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Приключи стажантската програма за 2021 година
Next Post В „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Приключи стажантската програма за 2021 година
Related Posts

Leave a Comment: