УЧЕНИЦИ ОТ МИРКОВО Проведоха „зелено“ училище в курорта Пампорово

  • 0
  • 39 преглеждания

За трета поредна година, благодарение на ОбС и кмета на община Мирково, децата от ОУ „Георги Бенковски“ бяха за една учебна седмица на „зелено“ училище. Тази пролет те посетиха Родопите в района на курорта Пампорово.

За първа година учениците от началния и от средния курс провеждат заниманията си на открито с помощта на фирма „Хит Холидейс“ и нейната аниматорка Ралица Цанева. При пристигането си всички бяха настанени в стаи по двама или  трима в хотелски комплекс. Програмата, по която се занимаваха децата, беше съгласувана с ръководството и учителите от училището.

Първия ден малките ученици имаха занимание по изобразително изкуство, което не е толкова атрактивно за по-големите, някои от които се възползваха от услугите на комплекса за стрелба на открито или посетиха спортната зала. Вторият ден бе посетен град Смолян, където бе разгледан новият храм „Св. Висарион Смоленски“. Той е вторият у нас по големина и величие след храм-паметника „Св.Александър Невски“ в София. Носи името на Висарион Смоленски, местен епископ и мъченик от 17 век.

След това учениците се насладиха на Планетариума, където видяха звездното небе, карта на съзвездията от Северното и Южното полукълбо и планетите от Слънчевата система, заедно с техните най-известни спътници. Мирковските ученици разгледаха и историческия музей на града, който впечатлява с богатата си археологическа и етнографска сбирка от района на Средните Родопи.

На следващия ден децата направиха посещение на още две забележителност в района - Ягодинската пещера и град Широка лъка, където освен всичко друго, се предлагат различни произведения на местните занятчии и търговци. Последният ден преди отпътуването също беше изпълнен с приятни емоции. На учениците беше предоставена възможността да посетят местността „Невястата“. Това е огромна скала, която носи името си от легенда за нея. Преданието разказва за девойка, която била поискана за жена от местен турски велможа. Тя се съгласила, но пожелала преди сватбата да погледне за последен път родното си място от високо. Невястата се изкачила на скалата и се хвърлила от там.

На отбивката преди пътеката за тази скала предприемчиви учители по сноуборд са изградили стена за катерене, въжен мост и въздушен тролей, на който по-смелите можаха да изпробват своите сили и да надвият страха си. Часовете преди вечеря бяха посветени на занимателни спорни игри в комплекса и разглеждане на района. В последния ден на отпътуването за дома децата разгледаха Пловдив и накупуваха подаръци и сувенири за своите близки.

Пирдопската гимназия организира Ден на отворените врати
Prev Post Пирдопската гимназия организира Ден на отворените врати
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Партньор в реализацията на проекта „Иновации в действие“
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Партньор в реализацията на проекта „Иновации в действие“
Related Posts

Leave a Comment: