УЧЕНИЦИ ОТ ПГ „ЗЛАТИЦА“ Стартираха практическото си обучение в „Елаците-Мед“ и „Геострой“

  • 0
  • 131 преглеждания

На специално събитие в Мултифункционалната зала на Обогатителен комплекс, Мирково, „Елаците-Мед” и „Геострой” посрещнаха първия випуск ученици от ПГ „Златица“, които започват своето практическо обучение в реална работна среда. Те ще придобиват практически опит по специалностите „Електрообзавеждане на производството“ и „Автотранспортна техника“.

Учениците бяха приветствани от представителите на „Елаците-Мед” - инж. Стоил Димитров, генерален директор „Производство“, Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация”, Мариана Вътева, експерт „Подбор на персонала/обучения и квалификация“ и от Геострой – Тодорка Владимирова, директор „Човешки ресурси” и Татяна Ушева, специалист „Обучение и кариерно развитие“.

„Това е първият випуск, който идва на практика при нас. На Вас, младежи, искам да пожелая да бъдете здрави. Бъдете любознателни и се интересувайте! Задавайте въпроси. Вашите наставници са до Вас и ще Ви обясняват всичко, което ви интересува. Сега е моментът да опознаете областта, към която сте се насочили. Ще имате възможност да си отговорите на много въпроси, свързани с професионалното Ви развитие. Очакваме от Вас да бъдете съвестни, а от наша страна ще дадем всичко необходимо за Вашето успешно обучение. Очакваме след като завършите да Ви посрещнем, като наши служители”, каза инж. Стоил Димитров, като  благодари на ПГ „Златица“ за съвместната работа и изрази надежда тя да бъде ползотворна и да продължи още дълги години.

Тодорка Владимирова, също поздрави единадесетокласниците за старта на практическото обучение - „Искам да благодаря на учителите от гимназията, които се ангажираха с начинанието дуалната форма на обучение. Надявам се, да продължим и занапред да се движим в тази посока. Скъпи ученици, приветствам Ви тук сред нас и искам да Ви уверя, че дуалното обучение е една от най-успешните образователни системи не само в България, но и в световен мащаб, с доказано качество в изграждането на добри бъдещи професионалисти. Нашите наставници от двете дружества ще Ви предадат своите опит и умения и ще ви дадат ценни съвети за Вашата успешна реализация. Пожелавам Ви една успешна, здрава учебна и работна година, изпълнена с положителни емоции”.

От името на Милена Христова, сърдечни поздрави и пожелания към младежите предаде Даниела Горанова. „Изключително съм доволна и щастлива за успешно извървения път до   постъпването Ви на практика в реална работна среда и старта на практическото Ви обучение на територията на Обогатителен комплекс. Пожелавам здраве на всички ученици, наставници и учители, за да можем да проведем практиката за тази учебна година присъствено. Вслушвайте се в наставниците си и задавайте въпроси. Подхождайте с изключителна отговорност към безопасността. С помощта на Вашите наставници ще се научите да пазите, както себе си, така и своите колеги”, каза Даниела Горанова на младежите.

Г-жа Горанова изказа благодарност към директора инж. Величка Баланова, зам.-директора Елка Кръстанова и към преподавателите от ПГ „Златица“, с които съвместно успяха да осъществят една добра организация. Тя благодари на наставниците за отговорността, с която са подходили към организирането на програмата.

От ПГ „Златица“ Донка Георгиева, преподавател по математика, поздрави учениците и благодари на дружествата-партньори, че се включиха активно в предизвикателството дуално обучение. „Това е първия випуск, който започва своето практическо обучение на територията на „Елаците-Мед” и „Геострой”. Нека те да бъдат ученолюбиви, трудолюбиви, да попиват знанията, които ще им бъдат предоставени тук, като част от техния път. Това е една отлична възможност да утвърдим дуалната форма на обучение, осъществяваща се в ПГ „Златица“ със съдействието на компаниите, като една успешна система, предпочитана от бъдещите специалисти.”

Програмата продължи с представяне на корпоративни филми на дружествата-партньори, за да могат учениците да придобият представа за мащаба и дейностите на компаниите, на територията на които ще имат възможност да трупат практически опит. Те се запознаха с наставниците, които ще бъдат отговорни за тяхното обучение през следващите две години и получиха информация за вътрешния ред и правилата на безопасност, които трябва да спазват на територията на Обогатителен комплекс, Мирково.

За учениците бе организирана обиколка из предприятието, водена от инж. Цветан Дилов, главен експерт в отдел „Производствено-технически“. Той им разказа за процесите на преработка на руда и заедно посетиха основните площадки и цехове.

„Елаците-Мед“, „Геострой“ и „Геотрейдинг“ вече четвърта поредна година, заедно с другите две големи компании от Средногорието – „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, и Групата на инженеринговите партньори, са партньори по проекта за дуална форма на обучение и на Професионална гимназия „Златица“, гр. Златица.

Дуалната форма на обучение е един от най-успешните съвременни модели за учене чрез работа, подпомагащ младите хора в ранния им избор на професия. Придобиването на практически опит по време на обучението дава шанс на младежите да започнат работа във фирмите-партньори веднага след завършване, а работодателите имат възможност да привлекат качествено обучени кадри за своите производства.

Семейни традиции помагат за избора на дуалната форма на обучение

Владимир и Николас с голяма мотивация очакват да практикуват своите професии в „Елаците-Мед“ и „Геострой“

Владимир Ефтимов от специалност „Електрообзавеждане на производството“ е привлечен от това, че чрез дуалното обучение може да натрупа съвсем нови и различни умения. „Мога да упражнявам на практика своите знания, което е добро начало за моето развитие. Впечатлен съм от наставниците – те са хора с дългогодишен опит и богати знания, от които мога да науча много. Харесвам мястото и възможността за подобен тип обучение. С удоволствие бих започнал работа в „Елаците-Мед” след  като завърша”, споделя Владимир.

Николас Христов за втори път е в Обогатителния комплекс в Мирково. Първото му посещение е било в 8 клас, на старта на обучението по „Автотранспортна техника“. Интересът към ПГ „Златица“ и дуалното обучение е породен от примера в неговото семейство, тъй като неговият баща и дядо също работят в тази сфера. Практическото му обучение стартира в „Геострой” и желанието му е, след като завърши, да намери своята реализация в компанията.

ПРОДЪЛЖАВА ИНИЦИАТИВАТА „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН
Prev Post ПРОДЪЛЖАВА ИНИЦИАТИВАТА „НАШЕТО ЗЕЛЕНО УТРЕ“ НА ГРУПА ГЕОТЕХМИН
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Посрещна практиканти Випуск 2021 / 2022 г.
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Посрещна практиканти Випуск 2021 / 2022 г.
Related Posts

Leave a Comment: