Ученици създадоха карта на Освобождението на региона

  • 0
  • 125 преглеждания

Деветокласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Цвятко Цвятков и Георги Герджиков успешно завършиха своя проект, посветен на създаване на интерактивна карта за зимното преминаване на Балкана и движението на руските войски при освобождението на котловината в края на 1877 г. Двамата работили по темата „Руско-турската война по вашия край“, обявена в конкурса „Не се гаси туй, що не гасне“, а самото представяне е станало по време на Четиринадесетия събор на Национално движение „Русофили“, на язовир „Копринка“ това лято, разказаха двамата младежи.

За създаването на проекта си те обходили някои от местата, където са изградени паметници, посветени на Освобождението – на седловината „Кашана“, на Златишкия проход, в местността „Севля сърт“ над с. Челопеч, където е бил командният пункт на руските войски и др. За създаването на картата им помогнали Димитър Овчаров от читалищната библиотека и преподавателката по история в училището Даниела Чернева. Координатор на разработката е учителката по информационни технологии в гимназията Даниела Самарджиева.

Цвятко Цвятков и Георги Герджиков са ползвали за източници книги за района на д-р Иван Иванов, а за представянето им по време на събора край яз. „Копринка“ ги намерил и им съдействал полк. Арабаджиев – офицер от резерва от с. Буново. Младежите отправиха благодарности към него, за помощта, която им е оказал преди време.

Владимир Чучулев от дружество „Русофили“, помогнал да се представят успешно младите златичани на събора. Те са много доволни от изявата си там, а към създадената от тях карта проявил интерес и посланикът на Руската федерация у нас Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Цвятко и Георги имат желание да се запишат и в местното дружество „Традиция“, защото изпитват огромно уважение и преклонение към миналото на народа ни през Възраждането и в годините след Освобождението.

КОМПАНИИ ОТ РЕГИОНА   Участваха в Европейски дни на минералите
Prev Post КОМПАНИИ ОТ РЕГИОНА Участваха в Европейски дни на минералите
Първи национален фестивал в община Пирдоп
Next Post Първи национален фестивал в община Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: