УПРАВИТЕЛЯТ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ ИЛИАН ТОДОРОВ

  • 0
  • 123 преглеждания

 Отличи благодетелката от възрожденския град Елена Чумпова

В дните преди светлите Коледни празници се случват чудеса. Тогава хората правят добрини, но има и такива, за които това е всекидневие. Просто защото така трябва. Макар и малко смутена от медийния интерес около нея, Елена Чумпова успява да отговаря на журналистическите въпроси след номинирането й. Управителят на Софийска област Илиан Тодоров отличи Елена Чумпова от Копривщица в инициативата „Доброто в нас“.

Самата тя няма представа кой е направил номинацията й, защото е инициатор на не една благотворителна кауза. Преди няколко години, заедно с децата от групата си в детската градина, започват набирането на средства за възстановяване на каменния кръст на лобното място на свещеник Дончо Плачков. Той е парламентьорът между местното население и обсадилите Копривщица турски войски при потушаването на Априлското въстание през 1876 г. Отец Дончо носи като откуп събраните от копривщенци пари, за да бъде спасен от запалване градът, а парламентьорът е съсечен на място. Тази идея дава Христомира Воденичарова, тогава възпитаничка на Елена Чумпова в детската градина. Реалност това става едва, когато децата бяха в първи клас.

Елена посреща в Копривщица и двама възрастни от дом за стари хора. Те гостуват във възрожденския град на нейни разноски. Така тя дарява един незабравим ден на Данко Шерин и Незабравка Стоянова, изпълнен с невероятно топли мигове, когато гостите й посещават старата църква и  празника на Копришкия бръбой. И до днес копривщенката поддържа разположените из града и в околностите библиотеки на открито. Друга нейна инициатива е събирането на средства за ремонт на покрива на параклиса в стария гробищен парк.

В последните месеци нейна кауза е търсене на възможност съгражданка й Атанаска да бъде настанена някъде. Жената губи покрива над главата си и се оказва на улицата. Временно се приютява в мазата на един строеж без врати и прозорци. Но когато настъпиха студените дни Атанаска се премества в барака, собственост на Елена Чумпова. Как да я изгониш, споделя тя. И когато намира Атанаска премръзнала на пода на помещението, донася печка и завивки. Всеки ден бедстващата жителка на Копривщица получава топла храна от Елена, която поема и разноските по изразходвания електрически ток.

Този случай я кара да търси отговор на въпроса: В тази пандемична обстановка как да помогнем на хора в неравностойно положение? Елена Чумпова така разбира нещата и така живее. За нея правенето на добро не е кауза, а необходимост да превърнеш живота на нуждаещите се по-поносим и смислен.

Коледа преди 80 години
Prev Post Коледа преди 80 години
“Дънди Прешъс Металс Челопеч” и общините Челопеч, Чавдар и Златица проведоха срещи
Next Post “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и общините Челопеч, Чавдар и Златица проведоха срещи
Related Posts

Leave a Comment: