В АНТОН - Браха билки на Еньовден

  • 0
  • 119 преглеждания

Повече от десетгодишна е традицията дами от село Антон да честват народния празник Еньовден. Възраждането на изпълнението на съхраненото от предците знание, че в това време на годината билките са най-лековити, и тъкмо тогава в ранни зори, по роса, знахари и лечители излизат по планините да ги берат. Инициативата преди години е била на Радка Кръстева и женското дружество „Джемина“, разказа Марина Стефанова от читалище „Христо Ботев“ в селото. И оттогава се прави всяка година. В обичая се включват самодейци и представители на Дружество „Джемина“ и Пенсионерски клуб „Дълголетие“.

Група дами, водени от председателя на читалищното настоятелство Донка Николова и Радка Кръстева, рано сутринта на 24 юни посетиха поляните в околностите на параклиса „Св. Георги“ над с. Антон и браха билки и ароматни цветя. Мястото е свято и натоварено с духовна енергия, която зарежда със сили всички, посетили местността, увери г-жа Стефанова.

Следвайки местната традиция антончанки, облечени в бели роби, украсени с везба, се „окъпаха“ в росата, събирайки лековитите растения. От тях те направиха букети, които да изсушат за лековит чай през зимата и за да им носят здраве и късмет през годината.

Според обичая изгревът на Слънцето се посреща от жените сред поляните с лековитите растения, но лошото време в последните дни попречи това да се изпълни. С част от събраните билки, Радка Кръстева и още няколко жени от групата изплетоха венец край намиращата се наблизо чешма, буйно течаща с бистра, студена и вкусна балканска вода.

Самодейките от читалището – тринадесетгодишните Диана и Райна, натопиха венеца във водите й, а след това го вдигнаха високо, за да преминат останалите участници в отбелязването на Еньовден под него. Ритуалът се изпълнява, за да са всички здрави, бодри и дълголетни. След изпълнението на народния обичай бе организирана обща трапеза, за която работливите антонски жени бяха приготвили две питки и множество домашни вкусотии.

МАРИЯ МИНЧЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ОБЩИНСКА ФИРМА „ПРОЛЕТ“ ЕООД – ПИРДОП:
Prev Post МАРИЯ МИНЧЕВА – УПРАВИТЕЛ НА ОБЩИНСКА ФИРМА „ПРОЛЕТ“ ЕООД – ПИРДОП:
Next Post ОТЛИЧНИЦИ НА ГИМНАЗИЯТА Получиха награди от партньори на училището
Related Posts

Leave a Comment: