В ПИРДОП Прослава на Деня на свободата

  • 0
  • 723 преглеждания

На 3-ти март в Пирдоп тържествено бе отбелязана 144-та годишнина от освобождението на България от османско робство. Честването започна с празничен камбанен звън от двора на храм „Свето Успение Богородично“, където се събраха много граждани. Те се включиха в организираното за поредна година шествие с голям национален флаг от общинските съветници Мария Бръмбева, д-р Десислава Толинова и Станислав Готев.

Отец Антоний Марчев отслужи водосвет и отправи благослов за просперитета на българския народ. Кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Васил Кафеджиев поднесоха венец на паметника на руския капитан Михаил Баторски от Лейбгвардейския Гренадирски полк, починал в Пирдоп дни след влизането на неговата част в града.  Шествието, начело с духова музика от село Мирково и българското знаме, носено от момчета на велосипеди, премина по улица „Цар Освободител“, за да пристигна в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“, за продължаване на тържеството.

На честването на националния празник присъстваха кметът Ангел Геров, Васил Кафеджиев, общински съветници, ръководители на институции, множество граждани на Пирдоп. На почетна стража пред паметниците на опълченците и на Христо Ботев бяха застанали членове на клуб „Традиция“ – Златица. Дванадесетокласниците знаменосци на СУ „Саво Савов“ Иво Стойнов, Ванеса Павлова и Кристина Николаева под звуците на българския химн и под командването на преподавателя по физическа култура и спорт в гимназията Теодор Колев издигнаха националния флаг.

Приветствие към присъстващи на празника за славните събития от 1877 - 1878 година поднесе кметът Ангел Геров. Той очерта приноса на българския народ, национално-освободителните борби и водачите на нацията в това време – Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски и българските опълченци за извоюване на жадуваната почти пет века свобода. те са най-яркото доказателство за продължителната и трудна борба на предците ни, довела за постигането на висшата цел – възраждането на българската държавност.

Отец Антоний Марчев извърши тайнството на водосвета и поздрави присъстващите по повод празника. Той пожела здраве и благоденствие на българския народ и пирдопчани.

Водещата на честването Нели Христова призова множеството към отдаване почит на геройски загиналите за освобождението на родината ни опълченци и войни чрез едноминутно мълчание и падане на колене. Венци и цветя пред знаковите паметници в двора на училището – на опълченците и на Христо Ботев, бяха поднесени от Община Пирдоп, общинския съвет, политически партии и много граждани.

Възпитаници на СУ „Саво Савов“ поднесоха на присъстващите литературно-музикална програма под надслов „Шипка – връх на свободата!“. В нея взеха участие рецитаторите Виктория Велкова, Елеонора Панкова, Павел Георгиев от 6 „А“ клас и Росица Панова от 6 „Б“ клас, както и Вокална група „Фантазия“ при учебното заведение, подготвяна от маестро Марияна Върбанова, преподавател по музика в пирдопската гимназия.

С популярни и обичани от мнозина български възрожденски и песни за Родината се включи Смесен битов хор към читалище „Напредък“, с ръководител маестро Кузман Кузманов. На края на честването в двора първокласничката Нелина Кесова от класа на Димитринка Въртанова рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски“ на Христо Ботев.

На първия етаж в училището-паметник бе подредена изложба от автентични оръжия и други старинни вещи, реализирана от Клуб „Традиция“ – Златица. Председателят му Явор Ангелов, Атанас Атанасов, Стефка Горгорова и другите членове на патриотичната организация разказаха на многото желаещи да се докоснат до реликвите, за тяхното място, приложение и значение за нашите предци. Показани бяха облекла на хайдути, опълченци, мъжки и женски носии, предмети на бита, накити и др. Най-голям интерес предизвика колекцията оръжия и приспособления към тях, събрани от членовете на клуба.

144 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЕТВЕКОВНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО
Prev Post 144 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЕТВЕКОВНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО
В БУНТОВНОТО СЕЛО ПЕТРИЧ  Поклон пред загиналите руски войни в село Петрич
Next Post В БУНТОВНОТО СЕЛО ПЕТРИЧ Поклон пред загиналите руски войни в село Петрич
Related Posts