В ЧАВДАР На Йордановден къпаха свещеник

  • 0
  • 125 преглеждания

На 6 януари в храм „Св. Архангел Михаил” в село Чавдар и тази година беше почетен големият християнски празник Богоявлевние. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи тържествена литургия в присъствието на жители на Община Чавдар, кмета Григор Даулов, председателя на общинския съвет Мария Томева, секретаря на ОбА Павлина Павлова, служители на общината, читалищни дейци, миряни.

Много вярващи от селото още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом, където да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и за цялото си семейство през настоящата година, спазвайки противоепидемичните мерки. За пожелалите да бъдат прочетени имената им за здраве от свещеника, той направи това по време на водосвета. Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси присъстващите, за да са свежи като здравеца и „бистри“ като водата през новата година. На края на службата отец Недко пожела на чавдарчани „Честит празник!“ и „За много години!“.

След добрите благопожелания на свещеника, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление”. Обичаят, който в района единствено в село Чавдар се изпълнява, символизира пречистването на Божия служител със светена вода. Той е подобен на кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. По древна традиция това се прави от момче или млад мъж.

Тази година честта се падна на двадесет и една годишният Тома Зеринов. Той поля главата на свещеника със светена вода, а след това го дарува според традицията. В знак на благодарност отец Недко Бръмбаров благодари на миряните, уважили го на Богоявление. Празникът продължи с благопожелания и изразяване на надежди за здрава и благодатна година.

В МИРКОВО  Само един се осмели да спази ритуала
Prev Post В МИРКОВО Само един се осмели да спази ритуала
ДЖУДИСТКАТА ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО
Next Post ДЖУДИСТКАТА ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО
Related Posts

Leave a Comment: