В ЧАВДАР Поздравления за отец Недко

  • 0
  • 112 преглеждания

На 6 януари православната църква чества Богоявление. В храм „Св. Архангел Михаил“ в село Чавдар отец хаджи Недко Бръмбаров поздрави жителите и гостите с Йордановден. Събитието беше уважено от кмета Григор Даулов, секретаря на ОбА Павлина Павлова, главния счетоводител Панка Илиева, служители на общината, църковни деятели, читалищни дейци, общественици.

Много миряни от селото още рано сутринта побързаха да посетят Божия дом, за да си запалят свещ за здраве и късмет за себе си и цялото семейство през настоящата година. Отец хаджи Недко Бръмбаров извърши тържествен водосвет и поръси присъстващите, за да са свежи като здравеца и „бистри“ като водата през новата година. След добрите благопожелания на отец Недко, дойде редът да се спази традицията по ритуала „Къпане на попа на Богоявление“. Обичаят символизира пречистването на Божия служител със светена вода, както е било с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Тази година честта да окъпе свещеника се падна на петнадесетгодишния Владимир Ефтимов. Той поля главата на отец хаджи Недко със светена вода от стъкленото котле, закичи го с китка свеж средногорски здраве, а след това го надарува. В знак на благодарност предстоятелят на чавдарската църква изрази признателността си за почестите, оказани му от миряните. Празникът продължи с благопожелания за здрава и благодатна година.

В ОБЩИНА АНТОН  Рожденик извади Божия знак
Prev Post В ОБЩИНА АНТОН Рожденик извади Божия знак
В МИРКОВО И БУНОВО  Честваха Богоявление два дни
Next Post В МИРКОВО И БУНОВО Честваха Богоявление два дни
Related Posts