В МИРКОВО И БУНОВО Честваха Богоявление два дни

  • 0
  • 113 преглеждания

Мирковчани обичат и почитат Йордановден, като  всяка година спазват традицията по хвърлянето на кръста в реката. Организатори на провеждането на обичая са Община Мирково и Църковното настоятелство на храм „Свети Димитрий“. На 6 януари богоявленската служба беше проведена от отец Николай в храма, от където миряните си взеха светена вода за здраве.

Литийното шествие начело с иконата на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и църковните хоругви се отправи към местността „Биковия кладенец. Там хората се събраха от двете страни на реката да чакат хвърлянето на кръста и най-вече неговото изваждане. Лазар Стойнов смело нагази в студената вода и след няколко минути успя да намери Божия символ в пенливата вода. След като се облече, той пожела на всички да са здрави и най-накрая да се отървем от тази пандемия.

Кметът на Община Мирково Цветанка Йотина поздрави присъстващите с големия християнски празник и награди Лазар за проявената смелост. Смята се, че който нагази в студената вода на Богоявление няма да се разболее и ще бъде здрав през цялата година.

На следващия ден – 7 януари, по създалата се вече традиция, празникът се проведе и в село Буново. Църковната служба беше отслужена от отец Йордан Георгиев, а хвърленият в река Буновчица кръст беше изваден от облечения с народна носия Любомир Димитров, който нагази в реката заедно с акордеона си. След това двама с брат му Димитър развеселиха буновчани с изпълнението на народни хора и песни.

В ЧАВДАР  Поздравления за отец Недко
Prev Post В ЧАВДАР Поздравления за отец Недко
Освещаване на водата в Копривщица
Next Post Освещаване на водата в Копривщица
Related Posts