В ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” В СЕЛО ЧАВДАР

  • 0
  • 47 преглеждания

Почетоха Деня на пчеларя и Св. Харалампий

На 10 февруари, по инициатива на настоятелството на читалище „Надежда” в село Чавдар, децата от самодейните състави към местната културна институция отбелязаха Деня на пчеларя и Св. Харалампий. По този повод в репетиционната зала на читалището гостуваше Иванка Кузманова, която отглежда в продължение на много години около 130 пчелни семейства. Тя беше поканена, за да разкаже на младите самодейци за пчелите и за тяхната изключително важна роля в живота на хората и растенията.

Срещата беше открита от Елена Иванова и Надежда Терзиева, които въведоха присъстващите в темата на лекцията, посветена на пчелите и Св. Харалампий. Светецът е успял да открие в древността лечебните свойства на меда и значението му в народната медицина, затова се чества още и като ден на болестите. Като педагог с дългогодишен стаж в училището в село Чавдар, г-жа Кузманова представи по изключително интересен начин информацията за пчеларството. Тя разказа за устройството на кошера, за грижовността на пчелите – работнички към пчелата майка, за начина, по който всяка една пчела събира неуморно цветен прашец и след това се образува вкусният пчелен медец, за това как се изважда вълшебният еликсир от килиите на пчелите в края на сезона и още много други интересни факти. Беседата беше поднесена по достъпен и разбираем начин, за да бъде на децата интересно.

В разказа си тя говори и за свойствата на меда, както и за всички производни продукти от него, затова че те трябва да се консумират от деца и възрастни. Иванка Кузманова покани всички деца да я посетят, когато вади реколтата от пчелен мед през лятото, за да могат да видят как точно става този процес. На финала на срещата децата благодариха на г-жа Кузманова. След това всички имаха почерпка от мед с дъхава пита, сирене и шарена сол. Те бяха осигурени от пчеларките Иванка Кузманова и Райна Благоева и от ръководството на общината.

Всяка година на 10 февруари православната църква чества паметта на Св. Свещеномъченик Харалампий. Това е единственият ден в годината, в който се освещава мед, като той се счита за специален и не се ползва за ежедневна употреба, а с него се лекуват различни болести.

Свети Валентин в СОУ „Саво Савов” - Пирдоп
Prev Post Свети Валентин в СОУ „Саво Савов” - Пирдоп
Next Post В ОУ – ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: