В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

  • 0
  • 109 преглеждания

Откриха Двадесет и седмите „Влайкови дни“ в Пирдоп

На 11 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, по традиция с вълнуващо тържество бяха открити майските дни на културата в Община Пирдоп. Гости „Влайкови дни 2019“ бяха народният представител Лало Кирилов, журналистът Иво Христов, историкът Любомир Юруков, колекционерът на пощенски картички Николай Върбанов.

Деловата част на тържеството на площада в града започна с изпълнение на малките мажоретки от Начално училище-паметник „Тодор Генчов Влайков“, с ръководител Наталия Николова. Водещият на събитието Иван Тодоров, бъдещ журналист, припомни редове от неувяхващото творчество на писателя, патрон на културните прояви, които тази година се провеждат за двадесет и седми път.

Кметът на общината Ангел Геров посвети на учителя, народоведа и почетен гражданин Пирдоп и неговото значимо за родината дело обширно слово, в което поздрави жителите и гостите на града с деня на славянските първоучители и началото на майските празници. Той отбеляза, че тази година те ще преминат под знака на няколко юбилея – 200 години от изграждането на църковния храм „Свето Успение Богородично“, 150 години от създаването на читалище „Напредък“, отбелязван противно на историческите доказателства и факти от епохата за неговото създаване, 85 години започването на учебната дейност в сградата на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ и 45 години от откриването на Детска градина „Пека и Карло Чоконяни“.

С поздрав към жителите на общината се обърна и народният представител Лало Кирилов, които също припомни текстове от творчеството на писателя. Водещият на тържественото откриване представи пред многобройната публика девойките Ивана Петрова от 8 клас и Ивана Андреева от 10 клас на СУ „Саво Савов“, които на тазгодишните културни празници ще представляват най-известната героиня на Дядо Влайков – Райка. Кметът г-н Геров връчи на двете момичета традиционната сребърна огърлица, която те ще носят по време на събитията от културната програма на общината през майските празници.

Кметът на общината покани на естрадата отец хаджи Недко Бръмбаров, директорите на НУ „Тодор Влайков“ Евдокия Богданова и на ДГ „Пека и Карло Чоконяни“, и председателят на настоятелството на читалище „Напредък“ Милена Мачканова, на които бяха връчени плакети по повод предстоящите годишнини.

Откриването на Майските културни празници „Влайкови дни 2019“ продължи с представянето на изложбата от автентични картички на Пирдоп и фотографии на пирдопчани, събрани от колекционера на Николай Върбанов от гр. София. За достойнствата на изложбата и издадената от реликвите книгата към нея „Пирдоп на старите пощенски картички“ говори историкът и издател Любомир Юруков.

Официалната част на  празничния 11 май завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на писателя и общественик Тодор Влайков от кмета Ангел Геров и председателя на ОбС инж. Мария Шентова, депутата Лало Кирилов, представители на политически партии.

За доброто настроение на присъстващите на площада жители и гости на Община Пирдоп се погрижиха талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“, които свириха от душа и сърце, а кръшните народни хора предизвикаха много радостни емоции и приповдигнато настроение сред присъстващите.

ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП – ЗЛАТИЦА И ПИРДОП  Посветиха състезание по бягане за здравословния начин на живот
Prev Post ОБЩИНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП – ЗЛАТИЦА И ПИРДОП Посветиха състезание по бягане за здравословния начин на живот
ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“   Спечели тринадесетата купа на ГЕРБ
Next Post ФУТБОЛЕН КЛУБ „ПИРДОП“ Спечели тринадесетата купа на ГЕРБ
Related Posts

Leave a Comment: