В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ Празник на грамотните първокласници от Копривщица

  • 0
  • 115 преглеждания

В денят, в който църквата почита Светите братя Кирил и Методий, първолаците от СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица заявиха пред своите родители и гости, сред които кметът на общината Бойка Дюлгярова, директорът и заместник-директорът Пенка Кривиралчева и Теодора Цоловска и педагози, че вече са грамотни и могат да четат. Всеки гост на тържеството получи ръчно изработена покана, изрисувана  и надписана от децата.

Не бе избрано случайно и мястото на провеждането на тържеството – конферентната зала на общинския Жив музей, който се помещава в първото класно училище в българските земи, носещо имената на първоучителите, основано от Найден Геров във възрожденския град. Заедно със своите преподаватели Христина Ватахова-Стрелкова и Антония Брайкова първокласниците показаха, че са преодолели трудностите по пътя на знанието.

Празнично украсената зала допринесе за повдигане на настроението. Всяко първолаче, с коронка на главата, на която е изписана буква от азбуката ни, със стихове, песни и състезания показаха че вървят успешно из света на познанието и все по уверено ще крачат напред.

Децата включиха и своите гости в тържеството, като им поставяха гатанки, а те с удоволствие се включиха в играта. Символът на българската държавност – лъвът, който беше изненадата за всички, зададе множество въпроси на учениците в области, като  литературата и природните науки, а децата уверено отговаряха на тях. В края на програмата, поднесена от първолаците, бе представена драматизацията на българската народна приказка “Най-ценният плод“. Директорът на училището Пенка Кривиралчева и Мария Мухова – майка на първокласник, поздравиха учениците за техните знания и желание да четат.

Всеки първолак получи грамота с надпис: „Всички букви зная, мога да чета и пиша“. С подаръци най-малките ученици в копривщенското училище зарадвани и от кмета Бойка Дюлгярова, Общински съвет и читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“. Не липсваше и торта, около която развълнувани се скупчиха децата. В края на тържествения следобед бяха направени снимки за спомен пред емблематичната сграда на старото възрожденско училище.

ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – ЗЛАТИЦА  Чества 132 години от създаването си
Prev Post ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ – ЗЛАТИЦА Чества 132 години от създаването си
КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ  Поздрави пирдопчани в Деня на Св. Св. Кирил и Методий
Next Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ Поздрави пирдопчани в Деня на Св. Св. Кирил и Методий
Related Posts

Leave a Comment: