КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ Поздрави пирдопчани в Деня на Св. Св. Кирил и Методий

  • 0
  • 121 преглеждания

И тази година традиционните майски културни празници „Влайкови дни“ в Община Пирдоп няма да се проведат по обичайната си богата и наситена с множество изяви на местни и национални състави събития. Причината е продължаващата пандемия от коронавируса и ограниченията за присъствие на тях от много хора. А, както е известно, зрителите на концертите и спектаклите изпълват до краен предел големия салон на читалище „Напредък“.

Обичайно началото на културните прояви започва в Деня на Св. Св. Кирил и Методий – 11 май, а те продължават до 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост. По този повод сутринта на същия ден кметът на общината Ангел Геров и кметът на Душанци Златка Кънева поднесоха венец от свежи цветя на паметника на патрона на дните – писателят Тодор Влайков.

Г-н Геров поздрави жителите на общината с празниците, въпреки че няма да се проведат. Ще има само тържествен концерт на 24 май, на който ще се връчат награди на зрелостници, отлични ученици, дългогодишни педагози, и деятели на културата. Кметът се спря на възникването на празника и мястото на учителя, писател, народовед, народен представител и общественик в българската политическа, културна и литературна съкровищница Тодор Влайков. „За нас, жителите на Пирдоп, този ден е особено тържествен, – каза той, – защото всяка година на този ден ние откриваме „Влайковите дни“ в нашата община. Това са нашите културни празници, чрез които ние съхраняваме богатата история и културните традиции на Пирдоп и Средногорието. Запазваме и утвърждаваме родолюбивия дух и го предаваме на поколенията“.

За съжаление, няма да може да бъдат чествани празниците, във вида, в който те се очакват от хората, заяви Ангел Геров. Той благодари на Дядо Влайков, че с делата и творчеството си прави съгражданите си по-истински и по-богати с духа, който носят в себе си. Но Влайков ни е нужен и днес със своята любов към Родината и родното, към Пирдоп, каза кметът.

В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ  Празник на грамотните първокласници от Копривщица
Prev Post В ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ Празник на грамотните първокласници от Копривщица
Пирдопската гимназия изпрати Випуск 2021
Next Post Пирдопската гимназия изпрати Випуск 2021
Related Posts

Leave a Comment: