В ДУШАНЦИ Тринадесет коледари благословиха жителите на селото

  • 0
  • 129 преглеждания

В пирдопското село Душанци продължава традицията коледари да обикалят в първия ден от празниците за Рождество Христово и да благославят жителите му с наричания за добра реколта, здраве, късмет, мир и благодат. На 25 декември 2016 г. тринадесет коледари, със станеник Иван Делчев започнаха още от рано да посещават къщите и да внасят коледно настроение в техните стопани. И навсякъде те са посрещани с очакване и много радушно. Единствено в с. Душанчани се спазва и традицията, за да се носят пълните с щедрите дарове на душанчани дисаги, заедно с младежите бе и техният четириног спътник Марко, също като тях празнично пременен.

Председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова сподели, че е формирана нова група от младежи, за да се спази обичаят както е било в миналото. Нови са песните и наричанията, които са включени в обреда, но не са забравили и изпълняваните в предишните години. Репетициите провеждали в читалището, а коледарите са ученици от осми до дванадесети клас. Поканени били да се включат в групата с цел да се поеме от по-големите традицията и да я развиват в бъдеще, както и повече години да я изпълняват.

Към десет и тридесет часа с песни и тържествени стъпки младежите пристигнаха на площада, водени от Дядо Коледа – Николай Щаплев, който достойно замести починалия преди месеци Тодор Ценов. А в задачата да бъде неговата помощница Снежанка и тази година се пое от Диана Кънева. Повече от шестдесет деца и техни родители и близки – живеещи в селото и гости от Пирдоп, ги очакваха на центъра на Душанци, за да получат от Добрия Старец своите желани и поръчани със специални писма подаръци.

Някои от по-смелите, по молба на Дядо Коледа, изпълняваха стих или песничка, а той за благодарност бързаше да ги възнагради.

Коледари благословиха общинската администрация в Пирдоп
Prev Post Коледари благословиха общинската администрация в Пирдоп
На 22 декември на специална церемония, състояла се в залата на Областната администрация в София, областният управител Росица Иванова връчи годишните награди на най-добре работещите общини, педагози, учители, културни деятели и др.  По предложение и номина
Next Post На 22 декември на специална церемония, състояла се в залата на Областната администрация в София, областният управител Росица Иванова връчи годишните награди на най-добре работещите общини, педагози, учители, културни деятели и др. По предложение и номина
Related Posts

Leave a Comment: