В ГРАДА – МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Мая Манолова гостува на Богоявление

  • 0
  • 98 преглеждания

На Богоявление по стара традиция в Копривщица във водите на река Тополница се хвърля кръстът. В църквата „Свето Успение Богородично“ бе отслужена тържествена литургия от отец Богомил Читалов. Сред дошлите да запалят свещи за здраве бе и бившият омбудсман на Република България Мая Манолова.

Г-жа Манолова бе посрещната в Града на първата пушка от Мария Тороманова и заедно с нейните приятели се отправиха към стария храм. Тук бе и кметът на общината Бойка Дюлгярова. От 203-годишната църква, начело с църковните хоругви, тръгна литийното шествие, премина през историческия площад „20 Април“ и се отправи към площад „Петко Каравелов“, намиращ се пред сградата на общинска администрация.

От години на моста на този площад се извършва ритуалът по хвърлянето на кръста.  Много граждани и гости на Копривщица, сред които и Мая Манолова, бяха дошли, за да наблюдават обичая. Кметът на възрожденския град Бойка Дюлгярова честити настъпването на Новата 2020 година и пожела здраве, просперитет и благоденствие на своите съграждани. След молебена за здраве и освещаване на водата, отец Богомил върли кръста в ледените замръзнали води, които бяха преградени предния ден.

Тази година 17 бяха смелчаците, влезнали във водите на реката. След кратката борба Иван Стоименов извади Христовия знак. Той бе благословен от отец Богомил и поздравен от Бойка Дюлгярова и Мая Манолова, с които си направи снимка за спомен.

Цветя за Христо Ботев в Пирдоп
Prev Post Цветя за Христо Ботев в Пирдоп
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Честват Бабинден в Дневната седянка
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Бабинден в Дневната седянка
Related Posts

Leave a Comment: