ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Честват Бабинден в Дневната седянка

  • 0
  • 110 преглеждания

На 8 януари българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него.

На този ден част от Дневната седянка в гр. Копривщица се събраха в Клуба на пенсионера, за да отбележат древния празник и да се поздравят с народния обичай. Традицията повелява на този ден рано сутринта жените да наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете.

При миенето бабата хвърля вода нагоре с наричането: „Колкото са капките, толкова да са берекетът и здравето и да се родят много деца!“. Подскача нагоре. Това е символиката децата да са пъргави. Жена – млада майка, дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея пара.

Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. Добре е, ако вали сняг или дъжд. Предвещава плодородие през годината.

В ГРАДА – МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА  Мая Манолова гостува на Богоявление
Prev Post В ГРАДА – МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Мая Манолова гостува на Богоявление
ИЗЛЕЗЕ ПЪРВИЯТ БРОЙ НА CU+   Груповото списание на „Аурубис“
Next Post ИЗЛЕЗЕ ПЪРВИЯТ БРОЙ НА CU+ Груповото списание на „Аурубис“
Related Posts

Leave a Comment: