В ГРАДА-МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Вълнуващи епизоди с посрещането на руските войски преди 142 години

  • 0
  • 108 преглеждания

Хиляди бяха гостите на Копривщица, дошли специално за националния празник на Република България – 3 март във възрожденския град. Десетки знамена – българският трибагреник и на въстаниците от Април 1876, се вееха над множеството. Гост на тържеството бе народният представител Мартин Тинчев. Под звуците на маршове на историческия площад пристигнаха духовият оркестър към СУ „Любен Каравелов“ и почетната рота от регионални клубове от страната към Национално дружество „Традиция“. Командирът на почетната рота Донко Мрънков рапортува на кмета на общината Бойка Дюлгярова, която се поклони на копие на бойно знаме от Освободителната Руско-турска войска и направи преглед на бойците.

На трибуната на Мавзолея на Априлци г-жа Дюлгярова, депутатът Мартин Тинчев, председателят на ОбС Борис Подгорски, съветникът Найден Кривиралчев, директорите на СУ „Любен Каравелов“ и ДГ „Евлампия Векилова“ – Пенка Кривиралчева и Пенка Иванова и председателят на Общинския съвет на БСП Мария Тороманова приветстваха множеството. В словото си кметът Бойка Дюлгярова отбеляза, че този ден ни задължава да помним, че походът към нашата свобода започна от тук, от каменните улички на Копривщица, със стъпките на Каблешковите въстаници. В приветствието си Мартин Тинчев подчерта, че в буквалния и духовния смисъл българската свобода започва от Копривщица. Кунка Неделева отправи призив, в който прикани съгражданите си и гостите на града да направят дарение за пострадалото от пожар семейство от града. Учениците от копривщенската гимназия Валерия Кунчева, Иван Доганов и Ненко Юруков изнесоха рецитал.

Членовете на клубове „Традиция“ поднесоха венци и цветя от името на народния представител Мартин Тинчев, общината и общинския съвет - Копривщица, Дирекция на музеите, СУ „Любен Каравелов“, читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ и др.

Последваха вълнуващи моменти от възпроизвеждане посрещането на руските войски преди 142 години, пресъздадени от членовете на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица, Панагюрище, Хисаря, Сопот, Карлово, Златица и Клисура. Тържеството завържи с народно веселие и хора в изпълнение на духовия оркестър, с диригент Валентин Петков.

В СЕЛО ПЕТРИЧ  Поклонение пред паметни места в село Петрич
Prev Post В СЕЛО ПЕТРИЧ Поклонение пред паметни места в село Петрич
В КОПРИВЩИЦА  Празник навръх Тодоровден
Next Post В КОПРИВЩИЦА Празник навръх Тодоровден
Related Posts

Leave a Comment: