В СЕЛО ПЕТРИЧ Поклонение пред паметни места в село Петрич

  • 0
  • 108 преглеждания

На 2 март пред паметника – костница в центъра на село Петрич, по инициатива на ръководствата и служителите на кметството и читалище „Оборище”, заедно с Пенсионерския клуб „Искра”, се състоя паметно честване, посветено на 142-годишнина от Освобождението на България от турско иго. В програмата бяха включени песни и стихове, посветени на хилядите загинали руски и български войни. Тя бяха представени от певческата група към местната културна институция. Слово за празника, поднесе Тотка Ангелова – временно изпълняваща длъжността „Кмет”. Литературна композиция беше представена от самодейците на читалището. На мемориала бяха поднесени венци и цветя от кметството, читалище „Оборище” и пенсионерския клуб и признателните жители на селото.

Присъстващите държаха в ръцете си и запалена свещ в памет на загиналите, изразявайки своята благодарност от героизма българските и руските войни, за да бъдем свободни днес. Разноцветна заря огря небето над село Петрич.

На следващия ден, 3 март, беше изразена почит към паметта на двамата руски генерала Василий Василиевич Каталей и Дмитрий Алексеевич Философов, загинали в близост до село Петрич. По идея на читалище „Оборище” дванадесет ентусиасти посетиха мемориала в местността „Мурта“ с организиран поход от село Петрич. Останалата група пристигна на мястото с автомобили. Сред петричани и бенковчани беше и кметът на Община Златица инж. Стоян Генов. Той поздрави присъстващите на възпоменателното честване, като призова да се замислим за жертвата и героизма на руските богатири, дали живота си за нашата свобода.

Да поднесе цветя на паметника беше дошъл и инж. Добри Цветков – зам.-председател на Надзорния съвет на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” АД. На поклонението имаше гости от съседни области, дошли да изразят почитта си към двамата руски генерали. Ва мемориала бяха поднесени венци и цветя от признателните потомци на свободните българи.

НА НАЙ-ВИСОКИЯ ЖП МОСТ НА БАЛКАНИТЕ  Издигнаха 25-метров национален флаг на Трети март
Prev Post НА НАЙ-ВИСОКИЯ ЖП МОСТ НА БАЛКАНИТЕ Издигнаха 25-метров национален флаг на Трети март
В ГРАДА-МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА  Вълнуващи епизоди с посрещането на руските войски преди 142 години
Next Post В ГРАДА-МУЗЕЙ КОПРИВЩИЦА Вълнуващи епизоди с посрещането на руските войски преди 142 години
Related Posts

Leave a Comment: