В КОПРИВЩИЦА Актуална и ползотворна дискусия за реда и сигурността в града

  • 0
  • 128 преглеждания

На 14 ноември в конферентната зала на общинския Жив музей се проведе среща на полицейски служители с гражданите на Копривщица. Тази среща е в отговор инициативата на жители на възрожденския град да започнат подписка за увеличаване на състава на полицаите в местния полицейски участък, предвид по-доброто опазване на реда и на посетителите на историческия резерват, като национална туристическата дестинация, се заявява в мотивите за искането.

На срещата присъстваха старши комисар Николай Спасов – директор на Областна дирекция на МВР, главен инспектор Христо Присов – началник на РУ на МВР – Пирдоп и инспектор Цветан Герджиков – началник на полицейския участък в Копривщица. Кметът на общината благодари  на директора на областната дирекция на МВР, че е уважил поканата на общинското ръководство. Копривщица е известна като град, който представлява интерес на туристите от цял свят и организираните прояви са почти всяка събота и неделя. Служителите от полицейския участък са съдействали за реда, за да се провеждат те на добро ниво, подчерта г-н Герданов. Той изтъкна, че е намирал подкрепа и съдействие от страна на Министерството на вътрешните работи през отминалия и сегашен мандат. Общинското ръководство, каза той, подкрепя искането на нейните граждани да има полицейско дежурство през почивните дни, като се увеличи състава на служители в участъка. „Ние не коментираме какво е било преди 20 години, когато е имало 15 полицейски служители в Копривщица и най-малко искаме да има толкова и сега“, заяви Генчо Герданов. И сподели, че градът се нуждае и от високопроходим автомобил, с каквито са оборудвани полицейските управления в страната, като се аргументира с планинския терен на общината.

Старши комисар Николай Спасов подчерта, че Копривщица е емблематичен град и ще направи всичко той да бъде един от най-спокойните, в който да има добър обществен ред и сигурност. Той се позова на полицейската статистика за последните 3 години, с уговорката, че тя може да не е най-точната. Съществува един вид, т. нар. латентна престъпност, която не винаги е стигнала до полицейските служители. Тя ще бъде по-малко, когато гражданите споделят тези проблеми, призова старши комисар Спасов. На областната дирекция София са дадени 29 джипа, обзаведени със съвременна апаратура, като в районното управление в Пирдоп са два. Положително е, че като курортен град, който ежедневно е посещавано от много хора и не живеят тук, не са заявени т. нар. джебчийски кражби, посочи областният директор на МВР. Той даде добра оценка за работата на полицейското управление в Пирдоп. Предстои назначаване на нови хора в състава на участъка в Копривщица, гарантира старши комисар Спасов. Предвид на вътрешните организационни дейности ще направим всичко възможно с началника на РПУ – Пирдоп да има постоянно присъствие на служители в гр. Копривщица. При необходимост може да поискаме  колеги от „Жандармерия“ – София, обеща той.

Собственикът на заведение Христо Доганов сигнализира, че полицейски служители, които са се отзовали на сигнал на тел. 112, неправомерно са искали показания от него, а сигналът е даден за друг обект. Иван Добрев, бивш полицейски служител, изтъкна че когато е работил в МВР в Копривщица е имало 24-часово дежурство и успешно са се справяли с престъпността. Иван Лесков изказа мнение, че е повече от необходимо в града да има високопроходим автомобил, защото в общинската и държавна горска собственост се извършват много нарушения, отстоящи на 10 - 15 км. Идеята за необходимост от такъв автомобил подкрепя и съветникът Любомир Цеков.

Таня Златарева, която е събирала подписите, заяви, че след свършване на работното време на служителите на МВР в Копривщица по крайните точки на града се водят състезания по най-бързо каране на коли и докато дойде патрулна кола, участниците в тях се укриват. Извършват се обири на магазини, има силна музика от там, където живеят хора от малцинствата, на шосето от Копривщица към Подбалканския път, след гара Копривщица се пускат животни, които са предпоставка за произшествия. Тя изтъкна, че е крайно необходимо да бъде увеличен съставът на полицейския участък в града. Това мнение подкрепиха още Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, Димитър Косев – собственик на магазин, общинските съветници Димитър Ватахов и Ботьо Чилов, както и Марин Иванов, Борис Чилов – притежатели на къщи за гости и заведения и др.

В края на срещата старши комисар Спасов подчерта, че това, което е обещал, ще се постарае да изпълни за гарантиране на обществения ред и сигурност на Копривщица – 24 полицейско присъствие, а в събота и неделя да има патрул в града. За високо проходимите автомобили изтъкна, че на база на анализа и метеорологичните условия, те ще бъдат там, където е необходимо.

ЗА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО  Семейните ценности и традиции представиха пирдопски деца
Prev Post ЗА ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО Семейните ценности и традиции представиха пирдопски деца
Общинари проведоха обучение по протокол и етика
Next Post Общинари проведоха обучение по протокол и етика
Related Posts

Leave a Comment: