В Копривщица ликвидираха незаконни сметища

  • 0
  • 104 преглеждания

На 16 септември община Копривщица се присъедини към инициативата на БТВ „Да изчистим България заедно“. В акцията се включиха фирми на територията на града, СУ „Любен Каравелов, както и неправителствените организации Сдружение „Кръшно хоро“ и Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“.

Служителите от Общинска администрация сутринта в денят на инициативата получиха ръкавици и чували. Към тях се присъедини и 8-годишната Стилиана Мрънкова, която наред с лелите се включи в почистването. Димитър Геов от Общинското предприятие „Копривщица“ със служебния камион извози събраните отпадъци, сред които имаше стари дюшеци, якета, пластмасови съдове и найлонови пликове. Групата се отправи към Джартазанова чешма, от където започна почистването.

Установени бяха две незаконни сметища, които бяха премахнати от терена. Направи впечатление, че тонове земя беше изхвърлена по поречието на река Петрешка, което е обезпокоителен факт. Земята не е замърсител, но ако продължим така, рискуваме някога романтичното корито на тази река да бъде засипано. В южната част на Копривщица също бе разчистено с помощта на техника друго нерегламентирано сметище, което бе в близост до бившия завод. „Подкрепяме инициативата на БТВ. Това е прекрасно и ще се включим с удоволствие, - заявиха живеещите в близост до Братската могила, - но за нас не е необходимо да ни организират, защото смятаме, че трябва сами да се грижим за чистотата на града ни и ежедневно почистваме района пред домовете си“.

По този повод копривщенци ме упътват да отида в махалата „Бяло камъне“, около чешмата „Неда“. Там, в малката уличка, водеща до чешмата, край домът на Гергана и Андон Делчеви, вече няма плевели. Уличката е пряка на екскурзоводния път, водещ до дома на Георги Бенковски. Андон и баща му Панко със собствени средства и материали изграждат стълби и облагородяват терена около чешмата, изравняват и засаждат цветя.

В „Ламбовска“ махала, живеещите на ул. „Ралчо войвода“ също почистиха района си.  Над 100 граждани на Копривщица за заявили включването си в инициативата, а община Копривщица информира, че над 30 т. смет са извозени от града и околностите около него. Прави впечатление, че тази година сметта е по малко от миналата, информира секретарят на община Копривщица, който е координаторът на инициативата от възрожденския град, което е добре, но това не трябва да успокоява, а да продължим да сме непримирими към нерегламентираните сметища и в бъдеще. „Надяваме се да постигнем и друг ефект – да променим отношението на хората към градската среда и природа, да променим навиците им и създадем устойчива гражданска позиция“, споделиха общинските служители.

СТАРТИРА МЕСТНАТА ЛИГА ПО МИНИ ФУТБОЛ
Prev Post СТАРТИРА МЕСТНАТА ЛИГА ПО МИНИ ФУТБОЛ
КЛУБ „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП  Първи отборно на „Челопеч опен 2017“
Next Post КЛУБ „ФРЕНДШИП“ – ПИРДОП Първи отборно на „Челопеч опен 2017“
Related Posts

Leave a Comment: