В КОПРИВЩИЦА Литийно шествие от две църкви за Богоявление

  • 0
  • 116 преглеждания

Отколешната традиция, която се спазва в Копривщица на Богоявление, е хвърлянето на кръста във водите на река Тополница. След тържествените литургии в двата храма на възрожденския град – „Свето Успение Богородично” и „Свети Никола”, тръгнаха литийни шествия от църквите, разположени в северната и южната част на града, към площад „Петко Каравелов”, пред сградата на Общинската администрация, водени от отец Богомил Читалов и отец Румен Стоименов.

И тази година, въпреки прогнозните ниски температури, много копривщенци и гости на града се бяха събрали на моста пред СУ „Любен Каравелов”, за да наблюдават ритуала. От терасата на образователната институция, независимо от студа,  духовият оркестър поздрави събралите се с няколко изпълнения, а накрая с „Елено моме” и „Дунавско хоро”.

Кметът на община Копривщица Генчо Герданов поздрави всички със светлия църковен празник и честити настъпилата Нова година с пожеланието за здраве и благоденствие на съгражданите си. Последва света литургия и водосвет, изпълнени от отец Богомил и отец Румен. Предварително работниците от общинското предприятие „Копривщица” предния ден бяха почистили реката от дебелия около 20 см. лед.

Не липсваха ентусиасти да се хвърлят в ледените води на Тополница. Около 15-ина младежи, както и кметът на Копривщица, се  хвърлиха, за да уловят Светия знак. Сред смелите младежи бе и именикът Йордан Георгиев, облечен в народна носия. Двадесет и еднагодишният младеж Дойчо Кунчев Нейчев,  след кратка борба,  улови кръста, хвърлен от отец Румен. Дойчо целуна Божия символ и се хвана на хорото, изиграно в ледените води, а всички младежи запяха песента „Катерино, моме”.

Дойчо Нейчев получи благословия от двамата отци и заедно със своите приятели тази година ще влезе в копривщенските домове, за да донесе на стопаните им здраве и берекет. След церемонията свещениците посетиха сградата на общинската администрация и пред иконата на Света Богородица благословиха  кабинета на кмета. Малко по-късно, по стара традиция, Божите служители поеха по заснежените улици на Копривщица, за да влязат в къщите и да осветят домовете на стопаните им. Сякаш с това приключи Божията закрила, тъй като скоро след ритуала възрожденският град бе връхлетян от снежна виелица.

Студент спортист извади кръста в Мирково
Prev Post Студент спортист извади кръста в Мирково
НА ЙОРДАНОВДЕН
Next Post НА ЙОРДАНОВДЕН
Related Posts

Leave a Comment: