Студент спортист извади кръста в Мирково

  • 0
  • 136 преглеждания

Тържествена  Благовещенска литургия беше отслужена на Йордановден в храм „Свети Димитрий” в село Мирково. Това е един от най-големите християнски празници.  С него се отбелязва светото кръщение на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител, когото християните почитат на следващия ден – седми януари.

По случай празника църквата беше посетена от много миряни, а службата се водеше от отец Николай Славчев. Той благослови християните и освети водата и поръси всички за здраве, както повелява традицията. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местия свещеник. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете, от която всеки може да вземе за вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

От ритуалните измивания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. След приключването на службата начело с църковните хоругви и една от най-старите икони в църквата, много мирковчани се отправиха към реката, където се хвърля кръста. Там въпреки снега и големия студ вече бяха дошли доста хора. Своето желание да се потопят в студената вода вече бяха изявили трима, но при реката те станаха шестима. Отец Николай хвърли кръста и смелчаците нагазиха във водата. След оспорвано търсене по дъното кръстът беше изваден от Христо Петров Асенов, който го целуна и го вдигна високо. Христо е завършил спортно училище, в момента е студент в Пловдив. Когато младежите се облякоха, те бяха наградени с парична сума от отец Николай, кмета на общината Цветанка Йотена и от членове на клуб „Традиция”. Най-голямата, естествено, получи Христо, за другите останаха поощрителните награди за смелостта.

Смята се, че който се хвърли за кръста в реката, е благословен и ще бъде здрав през цялата година. На този специален ден отец Николай освети училищната сграда и директорския кабинет с новата му стопанка Марианна Горгорова.

В ПИРДОП   Осем мъже пробваха късмета си
Prev Post В ПИРДОП Осем мъже пробваха късмета си
В КОПРИВЩИЦА  Литийно шествие от две църкви за Богоявление
Next Post В КОПРИВЩИЦА Литийно шествие от две църкви за Богоявление
Related Posts

Leave a Comment: