В Копривщица млади и стари поискаха и си дадоха прошка

  • 0
  • 121 преглеждания

На много мегдани в Копривщица на Сирни Заговезни лумнаха обредните огньове, които местното население нарича „урбалки“. Денят на прошката тази година съвпадна с първия ден на месец март на. Хората си честитиха Баба Марта и по стара традиция поискаха прошка за волни и неволни  грешки и си отговаряха: „Господ да прости, от мен е простено“.

На трапезата се поставят баници, варени яйца и халва. В много семейства на този ден се спазва традицията „ламкане“, което може да се извърши с варено яйце или халва, вързани с червен конец. Особено забавно е за малките деца, които трябва да хванат с уста въртящото се лакомство. По стара традиция в Ламбовска махала отново на мегдана беше запалена урбалката. Народна музика озвучаваше мегдана. Не липсваха и приготвени копривщенски тутманици и баници.

Хубавото на тези събирания е, че може да се научат истории от миналото. Гаврил Каменаров разказа да стара чешма, наричана „Делиджанка“, която се е намирала в край на града, по пътя към местността „Войводенец“.  Старият водопровод е разделял корените на джанка, а водохващането й е било от местността „Три могили“.

Традицията е урбалката да бъде прескачана за здраве, а на другия ден да се вземе жарава от обредния огън и сутринта да се запали с него печката. Вярва се, че през цялата година къщата ще бъде пълна и добрини ще спохождат обитателите й. Планираните прояви за 29 февруари и 1 март, които се организират от местното читалище бяха отменени. Причината за това бе писмо от Районната здравна организация, която препоръчвала заради вирусни заболявания да не бъдат организирани масови прояви.

В ПАРК „КОРМИНЕШ“ – ЧЕЛОПЕЧ  Стотици кукери на Сирни Заговезни
Prev Post В ПАРК „КОРМИНЕШ“ – ЧЕЛОПЕЧ Стотици кукери на Сирни Заговезни
В ОУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ - МИРКОВО  Ден против агресията в училище
Next Post В ОУ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ“ - МИРКОВО Ден против агресията в училище
Related Posts

Leave a Comment: