В ПАРК „КОРМИНЕШ“ – ЧЕЛОПЕЧ Стотици кукери на Сирни Заговезни

  • 0
  • 109 преглеждания

Най-богат, колоритен и впечатляващ бе народният и християнски празник Сирни Заговезни в с. Челопеч. В парк „Корминеш“ над селото си дадоха среща стотици кукери, за които тревната площ пред естрадата и амфитеатъра за зрители едва успя да побере. Традиционният карнавал и шествие на маскираните на 1 март бе открит от председателя на читалище „Труд и постоянство“ Радка Костова, която пожела на жителите и гостите от цялото Средногорие и страната искрено веселие и забавления с кукерите и техните игри. Празникът се организира от колектива на културната институция, с подкрепата на общината и г-жа Костова поднесе на кмета инж. Алекси Кесяков сполучлив негов шарж, дело на художника Пламен Панчев.

Инж. Кесяков поздрави челопечани и техните приятели от близо и далеч с празника, като сподели задоволството си, че за да го има, заслугата е на всички пазители на народните традиции. Нека да изгоним зимата, да прогоним злото от себе си и да се заредим с позивитизъм и късмет и да бъдем щастливи, пожела инж. Кесяков, който благодари за приятната изненада.

Първи пред многото публика се представиха домакините от Танцов състав „Българче“ и клуб „Златните кукери“, които изпълниха спектакъла „Прокълнатата сватба“, по хореография на Станислав Стойков. В село започва сватба, но зла орисница проклина девойката, врекла се на своя любим. Циганка предсказва, че магията може да бъде развалена само от кукери и те пристигат на мегдана. Със своите страшни маски и звън на хлопки и чанове те прогонват злото и сватбата продължава с народни хора за радост на всички.

Традиционният кукерският карнавал „Сирни Заговезни“ в с. Челопеч се проведе в общо в осем състезателни категории – за карнавални костюми и кукерски игри и маски, в две възрастови групи: до 12 години и над 12 години, групово и индивидуално. Жури, с председател Борислав Мутафчийски, дългогодишен артист от ансамбъл „Пирин“, оценяваше представяните маски, герои и групови изпълнения. Пред публиката се изявиха Феникс, красивата принцеса Елза, Райна Княгиня, а в карнавалните костюми до 12 години Дракон, в който участваха деца от пети клас на училището, със своята учителка по китайски език. От малките кукери впечатляващи бяха Страшната маска, Педя кукер – Лакът рога, Най-якият кукер, а от груповите маски – Мечетата на Андерсен – представители на детската градина в селото.

В първата група, индивидуално на първо място журито класира Райна Княгина – Нелина Кесова, а от маскираните – Страшната маска – Вълко Калчев. При групите първата награда заслужиха „Мечетата на Андерсен“.

В категорията над 12 години, групово първа награда заслужи семейство Ивтиминови, а при кукерските маски – „Пазителят на Челопеч“ – Добромир Джунев.

След конкурсната програма за карнавални и кукерски костюми, започна и най-очакваното събитие на празника – представянето на гостуващите групи и техните маскарадни игри. Тази година в парк „Корминеш“ своето изкуство да гонят злото, показаха самодейци от с. Търничене, Община Павел Баня, с. Оборище, Община Панагюрище, Младежка кукерска група от с. Дражево, Община Тунджа, Ямбол, Сурвакарска група от квартал „Църква“ на гр. Перник, Сурвакари „Джерман“ от с. Джерман, Община Дупница, кукери от с. Мещица, и с. Ярджиловци, Община Перник, сурвакари от с. Друган, Община Радомир, с. Крупник, Община Симитли и др.

Журито определи като най-добра изявата на самодейците от с. Садовик, Община Брезник, които получиха и голямата награда от 2000 лв. на организаторите. Празникът продължи с народни хора и много снимки за спомен от зрителите със страшните кукери.

В МИРКОВО  Семейства кукери на карнавала
Prev Post В МИРКОВО Семейства кукери на карнавала
В Копривщица млади и стари поискаха и си дадоха прошка
Next Post В Копривщица млади и стари поискаха и си дадоха прошка
Related Posts

Leave a Comment: